Recipe for a Merry Christmas: No e-mails and phone calls

Recept na klidné Vánoce: Žádné e-maily a telefonáty

Most people try to take the days between Christmas and the New Year off to recharge their batteries for the work ahead. However, even if they are out of the office, most managers on Christmas vacation end up handling business-related calls and e-mails. Have you ever been in this situation? Then you should try even harder this year to really relax and enjoy your Christmas without working. We have summarized some practical recommendations from the U.S. News website for you. These are the easiest steps to follow, but year after year we have not managed to follow them. Let's try to change that.

The first piece of advice is: Try to get as much work done as possible in advance so that you do not face impossible deadlines immediately after returning to work. It is also important to let as many people as possible know that you are taking a vacation. Send a message to your colleagues and important clients informing them that you will not be checking your e-mail during the last week or two before New Year's. However, do not send this message at the last minute. Send it at least two working days before you leave for vacation. At the same time, ask one person to be your deputy.

Turn off your e-mail and phone, please

Your deputy should be the only person to know where and how you will be spending Christmas. It should be someone who has already proved able to contact you only with important things. Everyone else should know that he or she is your deputy during your vacation. Then add an automatic out-of-office message in your e-mail and voicemail. Be really consistent and turn your e-mail and phone off. Stop forwarding your work-related e-mails to your private phone. Resist all temptations to check on what is happening at work. Take it as an opportunity to find out how your office can operate a week or two without you.

If you really cannot unplug completely, try to limit the time that you will be available as much as possible. Clearly inform your colleagues that you will check your e-mail and voicemail only once a day at a specified time and that you will only deal with really urgent messages. Carefully follow the time you have scheduled for work during your vacation.

-kk-

    Recept na klidné Vánoce: Žádné e-maily a telefonáty

    Většina pracujících se snaží vzít si mezi Vánoci a Novým rokem volno a načerpat síly do další práce. Zejména u manažerů však vánoční volno často končí tím, že sice nejsou v kanceláři, ale vyřizují pracovní telefonáty a e-maily. Znáte to i vy? Pak letos zkuste více zapracovat na tom, abyste si skutečně odpočinuli a užili Vánoce bez práce. Níže jsme pro vás shrnuli praktická doporučení serveru US News. Jsou to ty nejjednodušší kroky, které můžeme udělat, a přesto to každý rok nezvládáme. Tak to zkusme změnit.

    První rada zní: Snažte se připravit si co nejvíce práce do zásoby, abyste hned po příchodu do práce nenarazili na nesplnitelné termíny. Důležité také je, aby co nejvíce lidí vědělo, že budete mít dovolenou. Pošlete kolegům a nejdůležitějším klientům zprávu, v níž specifikujete, že poslední týden nebo dva týdny v roce nebudete na e-mailu. Neposílejte však tuto zprávu až na poslední chvíli, ale alespoň dva pracovní dny před tím, než odejdete na dovolenou. Zároveň pověřte jedinou osobu svým zastupováním.

    Opravdu vypněte e-mail a mobil

    Váš zástupce by měl být jediný člověk, který bude přesně vědět, kde a jak budete trávit Vánoce. Měl by to být někdo, u něhož máte ověřeno, že vás nebude kontaktovat s nedůležitými věcmi. Všichni ostatní by měli vědět, že se v době vaší nepřítomnosti mají obracet na něj. Pak si vytvořte automatickou zprávu o své nepřítomnosti do e-mailu i hlasové schránky na telefonu. Buďte opravdu důslední a e-mail i telefon vypněte. Zrušte si přeposílání pošty na soukromý telefon. Odolejte všem pokušením kontrolovat, co se děje v práci. Vezměte to jako příležitost ověřit si, jak vaše kancelář dokáže týden či 14 dní fungovat bez vás.

    Pokud se opravdu nemůžete zcela odříznout, snažte se maximálně omezit dobu, kdy budete na příjmu. Jasně informujte své kolegy, že e-mail a hlasovou schránku budete kontrolovat pouze jednou denně v určený čas a že se budete zabývat jen opravdu urgentními zprávami. Důsledně dodržujte každodenní vytyčený čas pro práci.

    -kk-

    Zdroj: U.S. News & World Report - americký web věnovaný vzdělávání, zdraví, financím a kariéře