Procrastination doesn't automatically mean you're lazy (2/2)

Prokrastinace nemusí hned znamenat, že jste líní (2/2)

The previous article explained why chronically postponing tasks and failing to meet deadlines does not necessarily mean you're lazy. There are other reasons why you are unable to deal with things on time.

Once you accept the fact you are an imperfect human being who is just trying to do their best and whose efforts sometimes fall short of expectations, you will remove a major obstacle to getting back on track. This article offers 10 tips on how to deal with procrastination.

1. Focus on what you can do TODAY, not what you didn't do yesterday. Don't get drowned in the past. What's done is done. Today it no longer counts.

2. The trick to getting started is to get started. Establish a regular work routine. Before you begin, organise your workspace so that it does not distract you. Leave the phone in another room. Start with anything just to get moving. Do you need to prepare a long report? Start by arranging the documents. Once you have initiated some activity, it's less likely you'll just leave it, but instead complete it step by step.

3. Portion the elephant. Create a list of sub-goals or tasks. Complete the sub-goals and the final goal suddenly becomes achievable.

4. Start with small, easily achievable sub-goals. If you are scared by a demanding creative activity, for example, start with partial easier steps to help you better prepare for the main activity.

5. Appraise yourself. Don't focus on the things you still have to do. Praise yourself for what you have already achieved and do not regret what you have not yet completed. Just leave all non-urgent tasks till the following day. This way, you can allow yourself to postpone some activities. Accept the fact that you often can't do everything at once.

6. Divide the work into 15-30 minute blocks. Don't try to bite off more than you can chew at once. Breaks at work are important. Have a drink, take a light lunch and then return to work.

7. Take a 10-15 minute break every hour. Reward yourself for completing a set part of the task by taking a moment to savour an activity you enjoy. For example, a quick read of the news or browsing social networks will distract you for a while. You choose a reward, but combine it exclusively with completing a specified part of the task.

8. Don't become a victim of yourself and your feelings. The mind sometimes tends to be carried away in this direction. Be aware of this and try to keep the focus not on yourself but always on the task.

9. At the end of the day, write down 2-3 things you have done and another 2-3 things you plan for tomorrow. Make a plan in advance so you aren't starting every day from scratch.

10. Apply the "good enough" standard. You don't have to be perfect; you just have to be good enough. Setting unrealistically high standards prevents you from trying things out of fear. Never try to meet the unreasonable expectations you place on yourself.

 

-bb-

    Prokrastinace nemusí hned znamenat, že jste líní (2/2)

    předchozím díle jsme psali o tom, že chorobné odkládání úkolů na později a nedodržování termínů nutně nemusí znamenat, že jste líní. Existují také další důvody, proč nejste schopni řešit věci včas.

    Jakmile se přijmete jako nedokonalá lidská bytost, která se snaží vydat ze sebe maximum a jejíž úsilí někdy nedosahuje očekávání, odstraníte zásadní překážku, abyste se dostali zpět na správnou cestu. V tomto článku vám nabídneme 10 tipů, jak se s prokrastinací vyrovnat.

    1. Zaměřte se na to, co můžete dělat DNES, ne na to, co jste neudělali včera. Nenechte se utopit v minulosti. Co se stalo, stalo se. Dnes už se to nepočítá.

    2. Trik, jak začít, je začít. Stanovte si pravidelnou pracovní rutinu. Než začnete, uspořádejte si svůj pracovní prostor, aby vás nerozptyloval. Nechte telefon v jiné místnosti. Začněte čímkoli, abyste se dostali do pohybu. Potřebujete vypracovat rozsáhlejší report? Začněte uspořádáním podkladů. Jakmile se dostanete do pohybu a činnosti, pravděpodobně už jen tak neskončíte a svůj úkol krok za krokem dokončíte.

    3. Rozporcujte slona. Vytvořte seznam dílčích cílů nebo úkolů. Splňte dílčí cíle a konečný cíl se stane najednou dosažitelným.

    4. Začněte s malými, snadno dosažitelnými dílčími cíli. Pokud vás děsí náročná například kreativní aktivita, začněte nejprve dílčími snadnějšími kroky, které vám pomohou lépe se připravit na hlavní činnost.

    5. Pochvalte se. Nesoustřeďte se na věci, které ještě musíte udělat. Pochvalte se i za to, co se vám už podařilo a nemějte výčitky za to, co jste zatím nedokončili. Prostě přeneste všechny nedokončené úkoly, které mají ještě čas, do dalšího dne. V tomto případě si můžete dovolit některé činnosti odložit. Přijměte fakt, že často nelze udělat vše naráz.

    6. Rozdělte si práci na 15-30minutové bloky. Nesnažte se ukousnout více, než kolik můžete spolknout najednou. Přestávky v práci jsou důležité. Napijte se, dejte si lehký oběd a poté se opět pusťte do práce.

    7. Každou hodinu si dejte 10-15minutovou přestávku. Odměňte se za splnění stanovené části úkolu tím, že se budete chvíli věnovat aktivitě, která vás baví. Třeba rychlému přečtení zpráv nebo brouzdání na sociální síti, které vás na chvilku rozptýlí. Vyberete si odměnu, ale spojte ji výhradně s dokončením stanovené části úkolu.

    8. Nepropadněte sami sobě a svým pocitům. Mysl má občas tendenci nechat se tímto směrem unést. S tímto vědomím pracujte a snažte se udržet pozornost nikoliv u sebe, ale stále u úkolu.

    9. Na konci dne si zapište 2-3 věci, které jste dokázali, a další 2-3 věci, které plánujete na zítra. Vytvořte si předem plán, abyste každý den nezačínali od nuly.

    10. Aplikujte standard „dostatečně dobrý“. Nemusíte být dokonalí. Musíte být dost dobrý. Nastavení nerealisticky vysokých standardů vám brání ve zkoušce ze strachu. Nesnažte se nikdy splnit nerozumná očekávání, která na sebe kladete.

     

    -bb-

    Zdroj: Psychology Today - americký portál a komunita odborníků z oblasti psychologie
    Zobrazit přehled článků ze zdroje Psychology Today