Why leaders tend to micromanage?

Proč lídři inklinují k mikromanagementu?

Micromanagement is a trap which repeatedly catches leaders. The solution may take some time, but the results are definitely worth it. However, before embarking on the solution, it is necessary to analyze and understand why your managers tend to micromanage. Read the following advice that was published by the Business 2 Community website.

1. Micromanagers do not trust their subordinates

Managers have a difficult job in the company. They are both committed to a certain set standards and are responsible for the actions of their employees. Consequently, if a subordinate does not work within the defined framework of behaviors, makes decisions without including his supervisor in the process, or does not respond to demands, the employee squeezes the leader's micromanagement button. How to prevent this?

Search for solutions in the recruitment process. Look for candidates who prefer to take responsibility and are proactive in terms of getting feedback. Look in their CV for patterns of this kind of behavior and check their references.

Advice for managers: Try to transform the unreliable behavior of employees. If you have determine that an employee is not following the established plan, encourage him to share his alternative proposals.

2. Micromanagers communicate inadequately

Leaders usually have ideas about the desired outcome, but often are unable to accurately share them with their teams. Consequently, the results do not correspond to their expectations. Then leaders tend to manage the projects in more detail.

Advice for managers: Before a project sit together with the team and set clear requirements and priorities, divide the various functions and tasks. Remember to clarify the levels of responsibility and clearly outline the timeline and priority of tasks. Doing this  will both help you resist micromanaging and give employees a clear view of what should be done and when. Moreover, avoid the situation where every task is classified as urgent. Otherwise, your team will experience tension, and your employees will gradually lose their sense of creativity and self-organization.

3. Micromanagers fix bugs instead of coaching

Some managers are able to give initial responsibility to their employees but then must correct everything to doting all the "i's" and crossing all the "ts". The manager see the employees end result only as a starting point for him and redoes all the work. Mistakes, of course, have to be corrected, but it is essential to work with employees to correct them and not just point them out. If employees are not encouraged , they can hardly improve and the micromanagement button in the mind of the leader will remain pressed.

-bn-

    Proč lídři inklinují k mikromanagementu?

    Mikromanagement je past, do které se lídři chytají znovu a znovu. Existuje řešení, které sice nějaký čas zabere, ale výsledky určitě stojí za to. Než se však do něj pustíte, je třeba zanalyzovat a pochopit příčiny, proč právě vaši manažeři inklinují k mikromanagementu. Přečtěte si proto následující rady, které publikoval server Business 2 Community.

    1. Mikromanažeři nedůvěřují svým podřízeným

    Manažeři mají nelehkou úlohu ve společnosti. Na jedné straně jsou vázáni určitými nastavenými standardy a na straně druhé zodpovídají za jednání svých zaměstnanců. Pokud tedy některý podřízený nenaplňuje vymezený rámec chování a rozhoduje bez vědomí svého nadřízeného nebo nereaguje na jeho požadavky, mačká tím v mysli lídra tlačítko mikromanagementu. Jak tomu zabránit?

    Řešení hledejte v náboru zaměstnanců. Vybírejte kandidáty, kteří preferují zodpovědnost a jsou proaktivní, co se týče získávání zpětné vazby. Tyto znaky hledejte v životopise, nebo si zjistěte reference z trhu.

    Rada pro manažery: Snažte se nespolehlivé chování zaměstnanců transformovat v odpovědnost. Jakmile zjistíte, že zaměstnanec nedodržuje stanovený plán, podpořte jej, aby své alternativní návrhy sdílel.

    2. Mikromanažeři nedůsledně komunikují

    Lídři mají často představy o výsledku, které však mnohdy nepřesně sdílí se svými týmy. V důsledku toho výsledky nedopovídají očekávání a manažeři mají tak tendenci si další projekty do detailu pohlídat.

    Rada pro manažery: Před společným projektem se společně s týmem sejděte a kromě stanovení jasných požadavků a priorit rozdělte jednotlivé funkce a úkoly. Nezapomeňte se dohodnout také na přesných termínech kontroly, která vám jednak pomůže odolat mikromanagementu a dá zaměstnancům jasný přehled o tom, co dalšího je nutné udělal. Vyhněte se také situaci, kdy každý úkol budete klasifikovat jako urgentní. Jinak ve vašem týmu zavládne napětí a vaši zaměstnanci postupně ztratí cit pro kreativitu a vlastní organizaci práce.

    3. Mikromanažeři opravují chyby místo koučinku

    Někteří manažeři jsou schopní nechat svým zaměstnancům plnou zodpovědnost za svěřený úkol, avšak v závěru opravovat i tečky nad „i“. Je to výchozí bod, kdy manažer vidí výsledek práce zaměstnance jako začátek vlastního úkolu – předělat práci podřízeného. Nedostatky je samozřejmě nutné opravit, avšak je podstatné, aby hlášení o chybách nezůstalo pouze oznámením, ale apelem k opravě. Pokud zaměstnanci nejsou podněcování, aby opravovali své nedostatky, pak se těžko mohou zlepšit a tlačítko mikromanagentu tak zůstane v mysli lídra stisknuté.

    -bn-

    Zdroj: business2community.com - online komunita pro manažery a podnikatele