Five rules of working from home you should teach your employees

Pět zásad práce z domova, které byste měli vštěpovat svým podřízeným

Home office or a hybrid model that combines working from home with the traditional office is an everyday reality for many companies. With repeated waves of the pandemic and the government restrictions that go with it, many companies and employees are using home office on a regular basis, and teams are getting used to remote cooperation. But in order to be effective in this mode, employees must be properly able to adjust their home environment and approach to working. Here are five rules you should teach team members working from home, either occasionally or on a regular basis.

A designated working place

As The Muse states, the employee must be able to distinguish the place where they work from places where their personal life happens. This does not mean it needs to be a separate office, but ideally the worker should not, for instance, work in their bedroom because psychologically it is not good if the same place is used for both working and resting.

Dressing as if going to the office

Many people on home office tend to neglect their appearance, mainly in the way they dress. But this has negative psychological implications on the subsequent work performance. The employee should try to maintain some standards even if nobody can see them as this subconsciously motivates them to be as productive at home as in the office.

Ergonomically suitable working space

The working space should be ergonomically adjusted so the employee can sit there for long periods with no negative effect on their health. For starters, it should be enough to have a sufficiently high table, computer screen at eye level and a back support.

Firm working schedule

The employee should learn strictly to separate the time they work and the time they do not. Occasionally these two modes intertwine both ways: some employees pay too much attention to private matters when working from home, others work for too long. In order to work effectively and in a sustainable manner on home office, it is necessary the employee separate these two modes.

Ability to operate the tools used for remote working

In order for the employee to effectively work from home, they must of course be able to operate the tools that enable them to do just that. At the same time, they must have sufficient technologies at their disposal, such as a sufficiently strong internet connection.

 

-mm-

    Pět zásad práce z domova, které byste měli vštěpovat svým podřízeným

    Home office nebo hybridní model představující kombinaci práce z domova a práce v kanceláři je dnes každodenní realitou celé řady firem. Tím, jak se vrací vlny pandemie a s ní i vlny protiepidemických opatření, využívá řada firem i pracovníků home office na pravidelné bázi a týmy si tak zvykají na spolupráci na dálku. Aby ale pracovník pracoval na home office efektivně, musí vědět, jak si upravit své domácí pracovní prostředí a jak k práci z domova přistupovat. Zde je pět zásad, které byste měli vštěpovat těm členům vašeho týmu, kteří pravidelně nebo příležitostně pracují z domova.

    Dedikované pracovní místo

    Jak uvádí The Muse, pracovník si musí být schopen oddělit místo, kde pracuje, od míst, kde se věnuje svým soukromým záležitostem. Nemusí se nutně jednat o oddělenou kancelář, ale ideálně by například neměl pracovat v ložnici, protože psychice nesvědčí, když je jedno místo jak na práci, tak i na odpočinek.

    Oblékání se jako do kanceláře

    Řada lidí na home office má tendenci zanedbávat svůj zevnějšek a především to, jak se oblékají. Bohužel to má ale na duševní úrovni určité implikace na následný pracovní výkon. Pracovník by se měl snažit udržovat určitý standard i doma, když ho nikdo nevidí, protože ho to podvědomě motivuje k podávání stejného výkonu, jako v kanceláři.

    Ergonomicky vhodné pracovní místo

    Pracovní místo by si měl zaměstnanec ergonomicky upravit tak, aby u něj mohl dlouhodobě sedět, aniž by se to negativně projevovalo na jeho zdraví. Pro začátek stačí, když bude mít zaměstnanec dostatečně vysoký stůl, obrazovku v úrovni očí a oporu zad.

    Pevný časový režim

    Pracovník by se měl naučit pevně oddělovat čas, kdy pracuje, a čas, kdy už nepracuje. Někdy se tyto dva režimy prolínají, a to oběma směry – někteří pracovníci doma věnují příliš času osobním záležitostem, jiní naopak příliš dlouho pracují. Pro efektivní a udržitelnou práci na home office je nutné, aby se tyto dva režimy pracovník naučil oddělovat.

    Schopnost ovládat nástroje na práci na dálku

    Aby mohl zaměstnanec efektivně pracovat z domova, musí se samozřejmě naučit dobře ovládat nástroje, které mu to umožňují. Stejně tak musí mít odpovídající technologické zázemí, tedy například dostatečně silné internetové připojení.

     

    -mm-

    Zdroj: The Muse - americký web s tipy pro rozvoj kariéry a dlouhodobý profesionální růst
    Zobrazit přehled článků ze zdroje The Muse