The major time-wasters that reduce your efficiency and productivity

Největší žrouti času, kteří snižují vaši efektivitu a produktivitu

Being an efficient and productive worker means, among other things, having excellent time management. However, the modern age has brought some unexpected distractions, some quite obvious, others partially hidden and unexpected, which prevent us reaching our maximum productivity and a sustainable, healthy way of working and living. Some of these time-wasters will apply to you too, maybe without your even realising it. Here are five of the worst that reduce efficiency and productivity, plus some advice on how to deal with them.

This list was published by TED.com.

Technology. Technology everywhere

The modern age surrounds us with screens, computers, mobile phones, noise and audio-visual effects. Thus it is no surprise that we have become unable to focus on a single task for a longer period of time. Reduce your exposure to technology, have planned digital blackouts and turn everything around you off when you are working.

"Fake" procrastination

Many people are so busy with mundane, but supposedly important tasks that they have no time to deal with larger strategic and more important ones. This leads to "fake" procrastination, in other words postponement of duties while seemingly being busy and hard-working. Sometimes you should set aside such everyday tasks and work on the really important ones instead.

No breaks and no time for oneself

There is a common belief that having no breaks means being productive. In fact, the opposite is the case: if you leave no time for yourself and relaxation, you will end up wasting even more time due to reduced work efficiency and productivity.

Being busy seen as a virtue

Nowadays, chronic busyness is often regarded as a virtue: especially in certain circles (mostly managerial), this idea is extremely widespread. But a truly efficient worker is able to organise and plan their work so they do not become stressed, they have time to rest and are not permanently busy.

Lack of strategic planning

As mentioned above, people are apparently so overwhelmed by the chaos of everyday work that they have no time to stop and make certain strategic decisions that would in the end allow them more time for work than dealing endlessly with mundane, urgent tasks. No matter how busy you are, you should always find time for strategic planning.

 

-mm-

    Největší žrouti času, kteří snižují vaši efektivitu a produktivitu

    Být efektivním a produktivním pracovníkem mimo jiné znamená mít i skvělý time management, tedy schopnost organizovat si čas. Moderní doba ovšem přinesla nečekaná lákadla, některá zcela očividná a jiná poměrně skrytá a nečekaná, která nám zabraňují dosáhnout maximální produktivity a udržitelného a zdravého životního stylu a pracovního tempa. Některé z těchto žroutů času se určitě týkají i vás, aniž byste si to třeba uvědomovali. Zde je pět největších žroutů času, které snižují vaši efektivitu a produktivitu, a několik rad, jak jim vzdorovat.

    Tento seznam přinesl server TED.com.

    Technologie. Samé technologie.

    Moderní doba nás obklopuje samými obrazovkami, počítači, mobilními telefony, zvuky a audiovizuálními efekty. Není proto divu, že nejsme schopni se delší dobu soustředit na jeden pracovní úkol. Nevystavujte se tolik technologiím, dávejte si digitální detox a při práci vše kolem sebe vypínejte.

    „Falešná“ prokrastinace.

    Mnoho lidí je natolik zaneprázdněno údajně důležitou prací a každodenními úkoly, že nestíhají ty větší, prioritnější a strategičtější. Vzniká tak jakási „falešná“ prokrastinace – tedy odkládání povinností, ale při udržení zdánlivé zaneprázdněnosti a pracovitosti. Dejte občas stranou každodenní úkoly a věnujte se na jejich úkor těm skutečně důležitým.

    Žádné přestávky a žádný čas na sebe.

    Řada lidí si myslí, že nedávat si přestávky znamená být produktivnější. Ale opak je pravdou. Pokud si nenecháte žádný čas na sebe a na svou rekonvalescenci a relaxaci, ve výsledku tak ztratíte o to víc času, protože budete méně produktivní a efektivní.

    Zaneprázdněnost coby ctnost.

    Dnešní doba často vidí chorobnou zaneprázdněnost jako určitou ctnost. Zvláště v určitých (manažerských) kruzích je tato myšlenka hojně rozšířena. Skutečně efektivně pracující člověk si ale umí práci dávkovat a organizovat tak, že pracuje v klidu, že má čas i odpočívat a že tak není pořád v jednom shonu.

    Absence strategického rozhodování.

    Jak už jsme zmínili v odstavci o falešné prokrastinaci, lidé jsou zdánlivě tolik zaneprázdněni chaotickou, každodenní prací, že nemají čas se zastavit a udělat určitá strategická rozhodnutí, která by jim ve výsledku přinesla mnohem víc času na práci, než neustálá práce na každodenních urgentních záležitostech. Ať už jste zaneprázdněni sebevíc, vždy si musíte nechat čas i na strategické plánování.

     

    -mm-

    Zdroj: TED.com - nezisková organizace zaměřená na podporu „myšlenek hodných šíření“.
    Zobrazit přehled článků ze zdroje TED.com