Starting a new managerial position? Five tips on overcoming nervousness

Nastupujete na novou manažerskou pozici? Pět tipů, jak se zbavit nervozity

Doubts and nervousness are perfectly normal reactions when starting any new job; this is all the more understandable if it is a managerial position with a lot of responsibility. Are you about to move to a new employer as a team leader, or even becoming a manager for the first time and feeling a little nervous? Here are five tips on overcoming these nerves.

The following tips were published by Forbes.

Find out what exactly makes you nervous

Your nervousness stems from something specific. Maybe you are unsure if you will get along well with your subordinates, or do not know whether you have enough technical knowledge in the field. Define what exactly makes you nervous: only then can you do something about it.

Eliminate the problem as much as possible

Once you have an idea of the exact cause of your nerves, try to reduce the problem as much as possible to give yourself peace of mind. If, say, if you have a fear of the unknown, try beforehand to find out as much information as you can about the company and your subordinates.

Accept it is normal to be nervous

Accepting that being nervous is, to some extent, perfectly normal can also add to one's peace of mind, including that of managers. With a big change on the way, it would be odd if you did not feel a little insecure.

Remind yourself of previous successes

Boost your confidence by writing down your biggest career and personal achievements from the past. Remember you have been selected for the given position because of your skills and experience. So, objectively, you really do have what it takes to do the job.

Seek support from friends, family or a professional

Moments when you are nervous before starting a new position are best spent with loved ones. They will distract you, support you and possibly take your mind elsewhere. Of course, professional help is also an option: do not be afraid to seek it from a psychologist or coach.

 

-mm-

    Nastupujete na novou manažerskou pozici? Pět tipů, jak se zbavit nervozity

    Pochyby a nervozita jsou zcela normální reakce, když nastupujete na jakoukoliv novou pracovní pozici. O to pochopitelnější jsou pak ve chvíli, kdy nastupujete na manažerskou pozici, tedy na místo s velkou zodpovědností. Chystáte se přejít k novému zaměstnavateli jako týmový lídr, nebo se dokonce poprvé stanete manažerem, a pociťujete určitou nervozitu? Máme pro vás pět tipů, jak se jí zbavit.

    Tyto tipy přinesl Forbes.

    Zjistěte, z čeho přesně jste nervózní

    Vaše nervozita z něčeho pramení. Třeba si nejste jisti, jestli si se svými podřízenými sednete, nebo nevíte, jestli máte dostatečné technické znalosti v daném oboru. Definujte si pro sebe, z čeho přesně jste nervózní, a teprve potom můžete s danou věcí něco dělat.

    Tuto konkrétní věc co možná nejvíce eliminujte

    Když si uvědomíte, co přesně způsobujte vaši nervozitu, zkuste daný problém co možná nejvíce redukovat a zajistit si tak klidnou mysl. Pokud máte třeba strach z neznáma, zkuste si o firmě a vašich podřízených předem zjistit co možná nejvíce informací.

    Přijměte fakt, že být nervózní je normální

    Na klidu vám může přidat i to, že si uvědomíte, že být nervózní je do určité míry zcela normální. A to i u manažerů. Chystá vás velká změna a bylo by zvláštní, kdybyste nepociťovali nejistotu.

    Připomeňte si vlastní předchozí úspěchy

    Dodejte si sebevědomí tím, že si sepíšete svoje největší kariérní i osobní úspěchy z minulosti. Uvědomte si, že vás na dané místo vybrali kvůli vašim dovednostem a zkušenostem. A objektivně tedy platí, že na danou pozici skutečně máte.

    Vyhledejte podporu známých, přátel, rodiny nebo profesionála

    Chvíle, kdy jste před nástupem na novou pozici nervózní, je nejlépe strávit s blízkými. Ti vás rozptýlí, podpoří vás a případně odvedou myšlenky i jinam. V úvahu samozřejmě připadá i odborná pomoc. Nebojte se proto vyhledat i pomoc psychologa nebo třeba kouče.



    -mm-

     

    Zdroj: Forbes.com - prestižní americký časopis a web věnovaný obchodu