When a subordinate loses a loved one: how a manager can help a grieving team member

Když podřízený zažívá ztrátu blízké osoby: Jak coby manažer pomoci truchlícímu členovi týmu

The work and personal lives of each and every person are always linked to a certain degree. So when an employee experiences the unfortunate event of losing a loved one, the situation cannot be ignored by their manager. It is in these difficult life situations that effective assistance and human understanding from the team manager can make the grieving process much easier for the person affected. Here are some tips on how to help someone who is going through the process of bereavement.

These tips were published by IOD.com.

Do not ignore the situation; on the contrary, discuss it openly

The loss of a loved one is a very sensitive and personal topic. So it is no wonder many managers and co-workers do not know exactly how to approach someone experiencing bereavement. Unfortunately, some managers more or less ignore the situation and prefer not to raise the topic at all. This is, of course, a big mistake. Sit down with your subordinate, express your deepest condolences, and then discuss the situation with them in a open and humane way.

Be empathetic and offer your help.

Even if your communication with the given person has so far been only work-related, this situation requires a more humane approach. Be empathetic and let the worker know you are offering your help and they can reach out to you at any time.

Ask what would be most helpful to them personally

Everyone deals with the loss of a loved one differently. Thus everyone requires a different approach and a different kind of help. Do not try to guess what your subordinate might need; instead, ask them directly. Maybe you think they want to take a longer period of time off but it might actually help them more to get over the whole unhappy event if they continue to work normally. Let them decide.

Be prepared to offer increased flexibility

The grieving process is unpredictable and does not necessarily follow a linear path. Be prepared to offer the worker a greater degree of flexibility. If necessary, temporarily transfer key tasks from their shoulders to someone else, so they can easily take unexpected time off when circumstances require.

Be patient

The whole grieving process can take a long time. It consists of various phases and even after a few months it is not impossible the employee will suddenly show a drop in productivity or need to take time off. Be patient and allow sufficient time and space for people to deal with the loss of a loved one in their own way.



-mm-

    Když podřízený zažívá ztrátu blízké osoby: Jak coby manažer pomoci truchlícímu členovi týmu

    Pracovní a osobní životy všech lidí jsou ve větší či menší víře vždy provázány. Pokud se tedy pracovníkovi přihodí nešťastná událost v podobě ztráty blízké osoby, nelze tuto situaci z pozice manažera ignorovat. A právě v těchto těžkých životních situacích mohou účinná pomoc a lidské pochopení ze strany týmového manažera dotyčnému výrazně ulehčit proces truchlení. Zde je několik tipů, jak coby manažer pomoci členovi týmu, který si prochází obdobím truchlení.

    Tyto tipy přinesl server IOD.com.

    Situaci neignorujte. Naopak se o ní s podřízeným pobavte.

    Ztráta blízké osoby je velice citlivé a osobní téma. Není proto divu, že řada manažerů a spolupracovníků přesně neví, jak se k člověku, který si prochází truchlením, postavit. A bohužel někteří vedoucí to řeší tak, že situaci víceméně ignorují a raději dané téma neotvírají. To je ovšem veliká chyba. Sedněte si s podřízeným, vyjádřete mu svoji soustrast a pak se s ním o situaci zcela otevřeně a lidsky pobavte.

    Buďte empatičtí a nabídněte svoji pomoc.

    I když jste manažerem dotyčného a vaše manažerské snahy se až doposud pravděpobně omezovaly především na pracovní sféru, tato situace vyžaduje především lidský přístup. Buďte empatičtí a dejte dotyčnému pracovníkovi najevo, že mu nabízíte svoji pomoc a a že se na vás může kdykoliv obrátit.

    Zeptejte se podřízeného, co by jemu osobně nejvíce pomohlo.

    Každý se se ztrátou blízké osoby vyrovnává jinak. A každý proto požaduje jiný přístup a jiný druh pomoci. Nesnažte se vydedukovat, co asi by se vašemu podřízenému hodilo, a raději se ho na to přímo zeptejte. Třeba se domníváte, že si chce vzít delší dobu volno. Ale jemu by třeba naopak pomohlo, kdyby si od celé nešťastné události odpočinul tím, že bude dále normálně pracovat. Ať se dotyčný rozhodne sám.

    Buďte připraveni nabídnout zvýšenou flexibilitu.

    Proces truchlení je nepředvídatelný a nemusí nutně probíhat lineárně. Buďte připraveni nabídnout pracovníkovi vyšší míru flexibility. A pokud je to nutné, převeďte dočasně některé důležité body pracovní agendy z jeho beder na někoho jiného, aby si dotyčný mohl bez problémů vzít nečekané volno, když to budou okolnosti vyžadovat.

    Buďte trpěliví.

    Celý proces truchlení může probíhat poměrně dlouho. Sestává z různých fází a ani po několika měsících není vyloučeno, že pracovníkovi klesne zničehonic produktivita nebo si bude muset vzít volno. Buďte trpěliví a dejte svému podřízenému dostatek času i prostoru se se ztrátou blízké osoby vyrovnat po svém.



    -mm-

    Zdroj: Director Magazine - britský časopis pro vedoucí pracovníky především malých a středních podniků