When not to quit your job

Kdy neodcházet z práce

You are not satisfied in your current job and are consider quitting. Have you, however, considered all the reasons to stay? A hasty decision may be a bad one. Let's take a look at what you should think carefully about before leaving. Today's inspiration is again from a LinkedIn influencer. British expert on performance Bernard Marr recommends to first think about the following facts.

1. You need a plan

If you are going to leave your current job, you probably should have some savings. You should know that employees who give notice are only entitled to unemployment benefits at a reduced rate. If you have not been offered anther job, you will need money for at least several months or a plan to earn some.

2. Employed experts are more attractive on the labor market than unemployed

Recruiters searching for experts and managers focus mainly on the so-called passive candidates, i.e. experts who are currently working for someone else. It might therefore be more worthwhile for you to build a good reputation in the industry and become more visible while you are still employed.

3. You can be promoted

If there is an opportunity for you at the current company to be promoted to a higher and a more interesting position, try to concentrate on achieving promotion instead of leaving. It would probably take longer to get promoted in a new company.

4. You can negotiate

Once you announce that you are leaving, you lose a valuable opportunity to negotiate. However, if you are only thinking about leaving, you will have a stronger negotiating position. Consider what possible changes you might try to negotiate with your employer or direct supervisor.

5. Emotions can be tricky

When you are dissatisfied, you perceive everything negatively. However, every job has its pros and cons and even a new job will not be perfect. Therefore, first carefully consider whether you can do something to improve the situation in your current position. Maybe a training, a mentor or a move to another department would help.

6. You can damage your CV

If you have worked for your current employer for less than a year, you have better wait at least few months. Frequent job changes do not look good on paper, ie. on your resume. It looks suspicious to recruiters and arouses their mistrust.

-kk-

    Kdy neodcházet z práce

    Nejste spokojeni ve své současné práci a uvažujete, že odejdete. Uvážili jste však také všechny důvody, proč neodcházet? Unáhlené rozhodnutí by vám mohlo uškodit. Pojďme se tedy podívat, na co byste si měli dát pozor. Inspirací nám opět bude vlivná osobnost ze sítě LinkedIn. Britský odborník na výkonnost Bernard Marr doporučuje zamyslet se nejprve nad následujícími skutečnostmi.

    1. Potřebujete plán

    Pokud se chystáte odejít z práce, pravděpodobně máte nějaké úspory. Dále byste však měli vědět, že zaměstnanci, který dá sám výpověď, náleží podpora v nezaměstnanosti pouze ve snížené výši. Pokud jste si tedy již nenašli jiné zaměstnání, budete potřebovat peníze alespoň na několik měsíců nebo plán, jak si je vydělat.

    2. Zaměstnaný odborník je na trhu práce atraktivnější než nezaměstnaný

    U odborných a vyšších pozic se náboráři zaměřují hlavně na tzv. pasivní kandidáty neboli odborníky, kteří momentálně pro někoho pracují. Možná by se vám proto více vyplatilo budovat dobré jméno v oboru a více se zviditelnit, zatímco budete stále zaměstnáni.

    3. Můžete být povýšeni

    Pokud máte u stávajícího zaměstnavatele možnost postoupit na vyšší a zajímavější místo, zkuste se místo odchodu soustředit na dosažení povýšení. U nového zaměstnavatele vám bude pravděpodobně trvat déle, než vás povýší.

    4. Můžete vyjednávat

    Jakmile oznámíte, že odcházíte, připravíte se o možnost vyjednávat. Pokud však budete o odchodu pouze uvažovat, získáte silnou vyjednávací pozici. Zamyslete se, na jakých případných změnách byste se mohli zkusit domluvit se svým zaměstnavatelem nebo přímým nadřízeným.

    5. Emoce mohou být zrádné

    Když je člověk nespokojený, vše vnímá negativně. Každá práce má však svá pro a proti a ani v nové práci nebude vše jen růžové. Nejprve proto důkladně zvažte, zda nemůžete udělat něco proto, aby se situace v současné práci zlepšila. Možná by pomohlo školení, mentor nebo přesun do jiného oddělení.

    6. Můžete si poškodit životopis

    Jestliže jste v současné práci méně než rok, možná byste mohli vydržet ještě několik měsíců. Časté střídání zaměstnání nevypadá dobře na papíře, tj. ve vašem životopisu. Pro personalisty je podezřelé a vzbuzuje nedůvěru.

    -kk-

    Zdroj: LinkedIn Pulse - blogovací platforma sociální sítě LinkedIn
    Zobrazit přehled článků ze zdroje LinkedIn Pulse