How always to find something positive in anything you do

Jak vždy najít něco pozitivního na čemkoliv, co děláte

We all probably know that motivation and engagement have a major impact on our productivity and effectiveness. If we don't enjoy doing something and consider it useless, this will definitely have a negative impact on the result. Unfortunately, in real life we frequently have to do things we are not completely comfortable with. Managers know this well: they often have to implement changes and rules that come from senior management without being fully aligned with these ideas. But there is a way to find something positive in everything you do.

These tips were shared in an article on the Leadership Now website.

Do not talk (or think) negatively about what you do

When you have to do something you are not completely comfortable with but you still want to do a good job, you must not speak negatively about the given task. This applies not only to outward communication, namely when talking to subordinates, colleagues or acquaintances: it also applies to your internal, intrapersonal communication. You should not internally grumble about the task at hand; you must not repeat to yourself why you find the work unnecessary and you have to avoid a negative attitude. By endlessly repeating something and thinking about it constantly, you tend to reinforce that opinion in your mind. Therefore, if you want to change your view of a particular task, you must first get rid of your own negative perception of it. Or at least not comment on it.

Find something you enjoy about the task

Every task contains something to enjoy. Sometimes it is something very trivial and sometimes it is hard to find. But there is something enjoyable to be found in every project or task. Try to find that favourite part of your task, define it, and then focus on it. If possible, spend more time on this favourite part than on the less pleasant bits.

Use gamification

Gamification, namely the addition of game elements into work, often works like a charm for unpopular or boring tasks. People are by nature competitive and always enjoy surpassing either themselves or others. For example, if you have to put products into boxes, you can try to outdo yourself every hour. You can try different packing methods, compare them and see which is the most effective. You can compete with colleagues. All these competitive elements will make the task more enjoyable. Implement elements of play into what you do. And if it is a team task, use gamification to organise the work of your subordinates.


-mm-

    Jak vždy najít něco pozitivního na čemkoliv, co děláte

    Všichni asi víme, že motivovanost a angažovanost mají zásadní vliv na naši produktivitu a efektivitu. Když nás něco nebaví a když si o tom, co děláme, myslíme, že je to zbytečnost, na výsledku se to určitě v negativním slova smyslu projeví. Bohužel, v reálném životě často musíme dělat věci, se kterými ne úplně souzníme. Manažeři o tom ví své. Ti často musejí implementovat změny a zavádět pravidla, které přicházejí od vyššího managementu, aniž by s nimi byli stoprocentně ztotožněni. Existuje ale způsob, jak si na všem, co děláme, najít něco pozitivního.

    Tyto tipy byly uveřejněny v článku na webu Leadership Now.

    Nemluvte (ani nepřemýšlejte) o tom, co děláte, negativně

    Když musíte dělat něco, co vám není úplně blízké, ale přesto chcete odvést dobrou práci, nesmíte o tom, co děláte, mluvit negativně. To neplatí jenom o komunikaci směrem ven, tedy když se bavíte se svými podřízenými, kolegy nebo známými. Platí to i o vaši vnitřní, intrapersonální komunikaci. Nesmíte na daný úkol vnitřně nadávat. Nesmíte si připomínat, proč vám tato práce připadá zbytečná, a musíte se vyvarovat negativního náhledu na danou záležitost. Když si totiž něco opakujeme a o něčem přemýšlíme, v daném názoru se většinou utvrzujeme. Pokud tedy chcete svůj náhled na práci, kterou děláte, změnit, musíte se nejdříve zbavit svého vlastního negativního vnímání daného úkolu. Nebo jej alespoň nevyjadřovat.

    Najděte si něco, co vás na úkolu baví

    Každý úkol skýtá něco, co vás baví. Někdy se jedná o vyloženou drobnost. Někdy je těžké tuto věc najít. Ale na každém projektu nebo úkolu se něco najde. Zkuste tuto svoji oblíbenou část úkolu najít, definovat si ji a také se na ní zaměřit. Pokud je to možné, věnujte se této vaší oblíbené části úkolu více než těm neoblíbeným.

    Použijte gamifikaci

    Gamifikace, tedy přidání herních prvků, funguje často u nepopulárních nebo nudných úkolů jako kouzlo. Lidé jsou od přírody soutěživí a cokoliv souvisí s nějakým překonáváním, ať už ostatních nebo sebe sama, je baví. Pokud například máte nějaký produkt celé dny balit do krabic, můžete se zkusit každou hodinu překonávat. Můžete vyzkoušet různé postupy balení a porovnávat, který z nich je nejefektivnější. Můžete soutěžit se svými kolegy. Všechny tyto soutěživé prvky vám úkol zpříjemní. Implementujte tedy do toho, co děláte, prvky hry. A případně, pokud se jedná o týmový úkol, použijte gamifikaci i na organizaci práce vašich podřízených.

     

    -mm-

    Zdroj: Leadership Now - web věnovaný široké škále aspektů leadershipu
    Zobrazit přehled článků ze zdroje Leadership Now