How you can support critical thinking and constructive discussion within your team

Jak v týmu podpořit kritické myšlení a konstruktivní diskuzi

Every manager should try to get their subordinates to practise critical thinking and discuss constructively among themselves. Only old-fashioned, authoritarian managers believe subordinates should ask no questions, never argue, and do only as they are told. An effective manager, on the other hand, welcomes feedback and to some extent allows subordinates to comment critically and constructively on what is happening in the team and on projects the team is responsible for. How can you encourage critical thinking and constructive discussion in your team, but at the same time avoid perpetual debate and team paralysis?

These tips were brought by Forbes.com.

Create opportunities for peer-to-peer discussions

First and foremost, you need to create a platform where discussion can occur at all. This could be team meetings or perhaps regular review meetings with individual subordinates. If you do not offer subordinates the space to express themselves, they can hardly give you their impressions and ideas.

Give space to all subordinates, not just the most vocal

In constructive team discussions, everyone should be given equal space. If you permit a completely free-flowing debate, often only the loudest and most extrovert people will speak up. Therefore, ask all your subordinates for their opinion.

Set boundaries for constructive debate

Discussions need certain rules to be effective. Set clear rules and do not allow free discussion within the team to get completely out of control.

Explain the context of your decisions

In order for management and team decisions to be debated, you need to explain. A lot. Provide subordinates with an explanation and context for your decisions so they know what is going on, and be as transparent as possible in your communications.

Do not take a fatalistic approach towards mistakes

Critical thinking, new procedures and new ideas often lead to dead ends. This is the necessary toll of inventing something new. Therefore, you need to have some tolerance for mistakes and not consider them something fatal, but rather as opportunities.

 

-mm-

    Jak v týmu podpořit kritické myšlení a konstruktivní diskuzi

    Každý manažer by se měl snažit, aby jeho podřízení praktikovali kritické myšlené a konstruktivně mezi sebou diskutovali. Jen staromódní, autoritářští vedoucí jsou přesvědčeni, že úlohou podřízených je na nic se neptat, nic nerozporovat a dělat jenom to, co se jim řekne. Efektivní manažer naopak vítá zpětnou vazbu a do určité míry nechá své podřízené se kriticky a konstruktivně vyjadřovat k dění v týmu i k projektům, které má tým na starosti. Jak v týmu podpořit kritické myšlení a konstruktivní diskuzi tak, aby ale zároveň nedošlo k věčnému debatování a paralýze týmu?

    Tyto tipy přinesl Forbes.com.

    Utvořte příležitosti k vzájemným diskuzím

    V prvé řadě je nutné vytvořit platformu, v rámci které k diskuzi vůbec může docházet. Může se jednat o týmové porady nebo třeba pravidelné bilanční schůzky s jednotlivými podřízenými. Pokud nedáte podřízeným prostor se vyjádřit, jen těžko vám mohou sdělit své dojmy a nápady.

    Dejte prostor všem podřízeným, nejenom těm nejhlasitějším

    U konstruktivních týmových debat by mělo platit, že všichni dostávají stejný prostor. Pokud byste debatě dali zcela volný průběh, často se budou ozývat jen ti nejhlasitější a nejextrovertnější lidé. Ptejte se proto všech svých podřízených na jejich názor.

    Nastavte mantinely konstruktivní debaty

    I diskuze musí mít určitá pravidla, aby byly efektivní. Nastavte jasná pravidla a nenechte volnou diskuzi v rámci týmu zcela se vymknout kontrole.

    Vysvětlujte kontext vašich rozhodnutí

    Aby se o rozhodnutích managementu a vedení týmu mohly vést diskuze, musíte vysvětlovat. A to hodně. Poskytněte podřízeným vysvětlení a kontext vašich rozhodnutí, aby věděli, co se děje, a buďte ve své komunikaci co možná nejtransparentnější.

    Nemějte fatalistický přístup k chybám

    Kritické myšlení, nové postupy a nové nápady často vedou do slepých uliček. Jedná se o nutnou daň za to, že se vymýšlí něco nového. Mějte proto určitou toleranci vůči chybám a nepovažujte je za něco zcela fatálního, ale spíše za příležitosti.

     

    -mm-

    Zdroj: Forbes.com - prestižní americký časopis a web věnovaný obchodu