How to get rid of bad habits in five consecutive steps

Jak se zbavit svých zlozvyků v pěti postupných krocích

Even a small bad habit can cause big trouble in the long run. If you do nothing about your bad habits, they might start limiting you significantly in your career advancement. But habits are hard to break and it is never easy to get rid of the bad ones. The fact you are reading this article most likely means you are at least aware of a bad habit. You can therefore be proud of yourself because this is the first step towards solving it. Here is a detailed guide on how to break a bad habit once and for all.

Step 1: Identify your bad habits

According to Science Daily, identification of bad habits is the first step, which need not be as easy as it might seem. Think about the root of the problem you are facing, and what bad habits of yours are responsible for these problems.

Step 2: Set up goals

What are your goals? Do you want to eliminate the habit altogether or just reduce it? Can your goal be expressed exactly, in numbers? It is always better to proceed according to a system than to act blindly.

Step 3: Make changes gradually

Do not turn your life over at once. Take things step by step, and only after you succeed in making a small change, proceed further. If you try to make all changes in one go and immediately, you will most likely fail.

Step 4: Study theory

Before making a change, study the best way to break the habit and what you will be doing instead of it. People often make the mistake of focusing too much on what not to do but have no plan for how things should actually be done correctly.

Step 5: Be in touch with someone you trust

The more the merrier. If you are serious about changing your habits, you should speak to someone about the situation and continuously track developments. This person might be a colleague, acquaintance, family member or professional coach.

 

-mm-

    Jak se zbavit svých zlozvyků v pěti postupných krocích

    I malý zlozvyk může v dlouhodobém měřítku způsobit velké problémy. Pokud se svými špatnými návyky nic neděláte, může se stát, že vás brzy začnou intenzivně brzdit ve vašem kariérním rozvoji. Zvyk je ale železná košile a odbourat se zlozvyků nikdy není úplně jednoduché. To, že čtete tento článek, zřejmě znamená, že o svém špatném návyku alespoň víte. Za to na sebe můžete být hrdi, protože to je první krok k jeho řešení. Zde je detailní návod, jak krok po kroku se zlozvykem navždy skoncovat.

    Krok č. 1: Identifikujte vaše zlozvyky

    Podle serveru Science Daily je prvním krokem samotná identifikace zlozvyků, což nemusí být tak lehké, jak se zdá. Zamyslete se nad tím, co je jádro problémů, kterým musíte čelit, a které vaše zvyky mají tyto problémy na svědomí.

    Krok č. 2: Určete si cíle

    Jaké jsou vlastně vaše cíle? Chcete eliminovat zvyk úplně, nebo jej omezit? Lze nějak váš cíl vyjádřit exaktně, číselně? Vždy se lépe postupuje podle systému, než naslepo.

    Krok č. 3: Dělejte změny postupně

    Nepřekopejte celý váš život najednou. Postupujte po krocích a teprve když se vám podaří udělat jednu drobnou změnu, pokračujte dále. Jestliže se budete snažit udělat všechny změny hned a najednou, mnohem pravědpodobněji to celé skončí nezdarem.

    Krok č. 4: Nastudujte si teorii

    Před samotnou změnou si nastudujte, jak dané věci nejlépe zanechat a za co místo ní budete dělat. Lidé často dělají tu chybu, že se příliš soustředí na to, co nedělat, a nemají žádný plán na to, jak by vlastně danou věc měli dělat správně.

    Krok č. 5: Buďte v kontaktu s někým, komu důvěřujete

    Ve více lidech se to lépe táhne. Pokud to se změnou ve vašich zvycích myslíte vážně, měli byste se o dané problematice s někým bavit a průběžně sledovat váš vývoj. Ať už se bude jednat o kolegu, známého, člena rodiny nebo i profesionálního kouče.

     

    -mm-