Four steps to building a psychologically safe and inspiring working environment

Čtyři kroky k vybudování psychologicky bezpečného a inspirativního pracovního prostředí

If team members lack wellbeing and are working in an environment that is psychologically unstable or where the atmosphere is downright toxic, the team in question can never reach its maximum potential. Its members are insufficiently creative, afraid to come up with new ideas, and sooner or later at risk of burnout or resigning. This article describes how to build a psychologically stable and genuinely inspiring work environment in four steps.

Let the team take breaks from work

As the Harvard Business School blog states, the first step to a safe environment is to allow workers to take breaks during the day. Give subordinates space to socialise from time to time, rather than just working constantly. You yourself can initiate such short breaks by, for example, buying the team desserts and taking an unplanned half-hour break. Even little things like this can work wonders in terms of workplace atmosphere and stress reduction.

Avoid a fatalistic approach to mistakes

A manager should never see mistakes as something that must not happen. Such a fatalistic attitude towards missteps only leads to subordinates not wanting to experiment or innovate. Rethink your approach to mistakes and teach subordinates to learn from errors.

Make sure you pay the same attention to everyone, not just the loudest ones

A common problem with managers is devoting attention to those subordinates who make the most noise and complain a lot. Employees who have good ideas and comments but are less vocal then justifiably feel left out. This situation creates an uncomfortable and frustrating dynamic within the team. Learn to pay equal attention to all your subordinates, including those who are seemingly untroubled.

Build a culture of mutual respect

In the long run, the only way to build a psychologically safe and warm environment is for everyone on the team to show one another the utmost respect. This is especially true of a manager's relationship with subordinates.

 

-mm-

    Čtyři kroky k vybudování psychologicky bezpečného a inspirativního pracovního prostředí

    Když se členové týmu necítí dobře a pracují v prostředí, které není psychologicky bezpečné nebo kde panuje vyloženě toxická atmosféra, dotyčný tým nikdy nemůže dosáhnout svého maximální potenciálu. Členové týmu nejsou dostatečně kreativní, bojí se přicházet s novými nápady a dříve či později u nich hrozí vyhoření nebo odchod. V tomto článku si ukážeme, jak ve čtyřech krocích vybudovat psychologicky bezpečné a skutečně inspirativní pracovní prostředí.

    Dejte týmu možnost si během dne odpočinout od práce

    Jak uvádí blog Harvard Business School, prvním krokem k bezpečnému prostředí je umožnit pracovníkům si od práce během dne oddychnout. Dejte podřízeným prostor se čas od času socializovat a ne jenom neustále pracovat. Sami můžete takovéto krátké pauzy iniciovat třeba tím, že koupíte týmu zákusky a uděláte si neplánovanou půlhodinovou pauzu. I takové drobnosti dělají divy co se týče atmosféry na pracovišti a snížení stresu.

    Nemějte fatalistický přístup k chybám

    Manažer by nikdy neměl vidět chyby jako něco, co se nesmí stávat. Takovýto fatalistický přístup k přešlapům akorát vede k tomu, že jeho podřízení nebudou chtít experimentovat ani inovovat. Přehodnoťte přístup vašeho týmu k chybám a naučte své podřízené se z chyb poučovat.

    Ujistěte se, že věnujete pozornost všem – ne jenom těm nejhlasitějším

    Častým problémem manažerů je, že věnují svoji pozornost těm podřízeným, kteří se nejhlasitěji ozývají a kteří si nejvíc stěžují. Pracovníci, kteří mají dobré nápady a připomínky, ale kteří zároveň tak hlasití nejsou, se pak oprávněně cítí upozaďováni. Takováto situace pak v týmu vytváří nepříjemnou a frustrující dynamiku. Naučte se tedy věnovat stejnou míru pozornosti všem svým podřízeným. I těm, které zdánlivě nic netrápí.

    Budujte kulturu vzájemného respektu

    Z dlouhodobého hlediska je možné psychologicky bezpečné a vřelé prostředí vybudovat jedině tak, že si navzájem všichni v týmu budete prokazovat maximální respekt. To platí především o vztahu manažera ke svým podřízeným.

     

    -mm-

    Zdroj: HBS Working Knowledge - kolekce nejnovějších manažerských trendů z Harvard Business School
    Zobrazit přehled článků ze zdroje HBS Working Knowledge