Do you really want to communicate effectively? Then don't talk too fast

Chcete se naučit skutečně efektivně komunikovat? Nesmíte mluvit příliš rychle

If an average person was to name the biggest and most common mistakes people make in communication, talking too fast would most likely not even be in the top ten. Yet this is a very frequent, serious and neglected problem, which in many cases hampers effective communication. This article explains why you should slow down as excessively rapid speech is detrimental to communication with subordinates and people generally.

Why should you not talk too fast?

As the business blog of American Express states, truly confident people talk slowly and are not afraid of pauses. They know their words are of value and people around them are interested in listening to them. So these speakers are not in a hurry; they make pauses and emphasise certain key passages.

Talking too fast gives the impression you want to get to the point as soon as possible because you are afraid of sudden interruptions or that people will stop listening. But talking quickly means you lose the chance to use intonation, stresses and pauses, communication tools that play a major role in emphasising key thoughts. Nor do you have time to pay attention to the people you are talking to; thus you do not obtain their feedback, and your communication, which should always be a dialogue, becomes a monologue, which is of less interest to others.

How can you learn to speak more slowly?

⦁ First of all, learn to make pauses. The key points of your talk should always be separated from other parts by moments of silence.
⦁ Secondly, learn to speak in sentences. Your thoughts should be separated and structured, not just an endless stream of consciousness.
⦁ Ask short questions that support the idea you wish to convey, thus interrupting your monologue by interacting with your audience.
⦁ Imagine you are dictating your speech to someone who is writing it down.

 

-mm-

    Chcete se naučit skutečně efektivně komunikovat? Nesmíte mluvit příliš rychle

    Když by měl průměrný člověk vyjmenovat, jaké největší chyby lidé při komunikaci nejčastěji dělají, příliš rychlé mluvení by se s největší pravděpodobností ani nedostalo do první desítky. A přitom se jedná o velmi častý, opomíjený a zásadní problém, který v mnoha případech zamezuje efektivní komunikaci. V tomto článku si ukážeme, proč byste měli zpomalit a proč příliš rychlá mluva podrývá vaši manažerskou komunikaci směrem k podřízeným i ostatním lidem ve vašem okolí.

    Proč byste neměli mluvit rychle?

    Jak uvádí business blog společnosti American Express, skutečně sebevědomí lidé mluví pomalu a nebojí se pauz. Vědí, že jejich slovo má váhu a že lidé v jejich okolí mají zájem slyšet, co si myslí, a proto si dávají ve svých promluvách na čas, nikam nespěchají, dělají významné pauzy a dávají důraz na určité klíčové pasáže.
    Pokud mluvíte příliš rychle, působíte často na své okolí jako někdo, kdo se snaží co nejrychleji dostat na konec své myšlenky, protože se bojí, že jej někdo brzy přeruší nebo jej ostatní přestanou poslouchat. Při rychlé mluvě také nemáte šanci využívat intonaci, důrazy a pauzy, tedy komunikační nástroje, které hrají klíčovou roli při komunikaci důrazu u určitých myšlenek. Stejně tak nemáte při rychlé mluvě čas vnímat dostatečně lidi, ke kterým mluvíte, a proto nevnímáte jejich zpětnou vazbu a z komunikace, která by vždy měla být dialogem, se stává monolog, čímž ztrácí u ostatních lidí na atraktivitě.

    Jak se naučit mluvit pomaleji?

    ⦁ V prvé řadě se naučte dělat pauz. Klíčové body vaší promluvy vždy oddělte od ostatních pasáží chvilkou ticha.
    ⦁ Zadruhé se naučte mluvit ve větách. Vaše myšlenky by měly být oddělené a strukturované a nemělo by se jednat o nekonečný proud vědomí.
    ⦁ Pokládejte krátké dotazy druhému člověku, které podporují vaší myšlenku, a přerušujte tak váš monolog interakcí s lidmi v okolí.
    ⦁ Představujte si, že vaši promluvu diktujete někomu, kdo ji má zapisovat.

     

    -mm-

    Zdroj: Business Class blog American Express - americký server sdružující komunitu malých a středních podnikatelů
    Zobrazit přehled článků ze zdroje Business Class blog American Express