Seven kinds of rest we all need

7 typů odpočinku, které potřebujeme úplně všichni

You will certainly have tried on occasions to make up for a lack of energy by sleeping. But what if even sleep doesn't help and you still feel tired and lethargic? This article is based on the inspiring series "How to Be a Better Human" published on TED.com.

Sleep and rest are not the same thing, though we all confuse the terms. The result of this mistake is a culture of high-performing but chronically tired and burnt-out individuals. We suffer from a lack of rest because we do not understand its real strength. A proper recharge of the batteries requires focusing on the following seven key areas of your life.

Physical rest

This can be passive or active. Passive physical rest includes sleep and taking a nap, while active physical rest means regenerative activities such as yoga, stretching and massage therapies that help improve circulation and flexibility.

Mental rest

Do you start work with a huge cup of coffee on your desk? Are you irritable and forgetful and do you have a hard time concentrating on your work? When you lie down at night, is it difficult for you to turn off your brain which is full of the tasks and conversations of the day? Do you wake up feeling like you have never even been to sleep? Then you have a deficit of mental rest.

Schedule short breaks every two hours throughout the working day. These breaks might remind you to slow down. You could also leave a notebook by the bed to record any annoying thoughts that will not allow you to sleep, and then push them out of your mind.

Sensory rest

Bright computer screen lights, background noise or conversational sounds can stun our senses. This can easily be countered by closing your eyes for a minute in the middle of the day, or consciously disconnecting from all electronic devices at the end of the day and doing something different. Deliberate moments of sensory deprivation can begin to repair the damage caused by an overly stimulating world.

Creative rest

This type of rest is especially important for anyone who has to solve problems or come up with new ideas. Creative rest arouses a sense of wonder and awe in each of us. Go and enjoy the beauty of the outdoors in the countryside, a park or just your own garden.

Creative relaxation also includes the ability to enjoy art. Turn your workspace into a place of inspiration by displaying pictures of places you love and works of art that address you. You can't spend 40 hours a week staring at empty or messy surroundings and expect to feel passionate about anything, let alone come up with innovative ideas.

Emotional rest

Now let's consider someone else, such as a close friend. This is the person you call with a request for kindness, because even if they do not want to do something, you know they will say a reluctant "yes" rather than an honest "no." But when this person is alone, they feel underappreciated and abused. They need emotional rest, which means having time and space freely to express their feelings at the expense of others. Emotional rest also requires the courage to be authentic.

Social rest

If you need emotional rest yourself, you probably also lack social rest. This happens when you cannot distinguish between relationships that charge you and those that exhaust you. If you want to experience more social relaxation, surround yourself with positive and supportive people.

Spiritual rest

Spiritual rest is the ability to connect beyond the physical and the mental and feel a deep sense of belonging, love, acceptance and purpose. To achieve this, become involved in something bigger than yourself. Add meditation to your daily routine or join a community.


-bb-

    7 typů odpočinku, které potřebujeme úplně všichni

    Jistě jste už někdy zkoušeli dohnat nedostatek energie spánkem. Ale co když ani spánek nepomáhá a vy se stále cítíte unavení a bez energie? Odpovědí vám může být tento článek vycházející z inspirativní série „How to Be a Better Human” zveřejněné na kanálu TED.com.

    Spánek a odpočinek nejsou totéž – všichni si to pleteme. Výsledkem tohoto omylu je kultura vysoce výkonných, avšak chronicky unavených a vyhořelých jedinců. Trpíme deficitem odpočinku, protože nerozumíme skutečné síle odpočinku. Abyste byli schopni skutečně načerpat znovu síly, je potřeba věnovat se následujícím sedmi klíčovým oblastem vašeho života.

    Fyzický odpočinek

    Může být pasivní nebo aktivní. Pasivní fyzický odpočinek zahrnuje spánek a zdřímnutí, zatímco aktivní fyzický odpočinek znamená regenerační aktivity, jako je jóga, strečink a masážní terapie, které pomáhají zlepšit oběh a pružnost těla.

    Duševní odpočinek

    Začínáte pracovat s obrovským šálkem kávy na stole? Býváte podráždění, zapomnětliví a těžko se soustředíte na svou práci? Když v noci ležíte, dělá vám problém vypnout mozek, protože myšlenky zaplňují úkoly a rozhovory z daného dne. Probouzíte se s pocitem, jako byste ani nešli spát? Pak máte deficit duševního odpočinku.

    Naplánujte si krátké přestávky každé dvě hodiny po celý pracovní den. Tyto přestávky vám mohou připomenout, abyste zpomalili. Můžete si také nechat poznámkový blok u postele, abyste si zaznamenali jakékoli otravné myšlenky, které by vám nedaly spát a poté je vytěsněte z hlavy.

    Smyslový odpočinek

    Jasná světla obrazovky počítače, hluk pozadí a zvuky konverzací mohou ochromit naše smysl. Tomu lze čelit tak jednoduchým způsobem, zavřete na minutu uprostřed dne oči nebo se záměrně odpojte od veškeré elektroniky koncem dne a věnujte se něčemu jinému. Úmyslné okamžiky smyslové deprivace mohou začít napravovat škody způsobené příliš stimulujícím světem.

    Kreativní odpočinek

    Tento typ odpočinku je obzvláště důležitý pro každého, kdo musí řešit problémy nebo vymýšlet nové nápady. Kreativní odpočinek v každém z nás probouzí bázeň a úžas. Běžte si užít krásu ven do přírody, parku nebo třeba jen vaší zahrady.

    Kreativní odpočinek zahrnuje také schopnost užívání si umění. Proměňte svůj pracovní prostor na místo inspirace zobrazováním obrázků míst, která máte rádi, a uměleckých děl, která s vámi mluví. Nemůžete strávit 40 hodin týdně zíráním na prázdné nebo neuspořádané okolí a očekávat, že se budete cítit pro cokoli vášeň a přicházet s inovativními nápady.

    Emocionální odpočinek

    Nyní se podívejme na někoho jiného, například blízkého přítele. Je to osoba, které zavoláte s prosbou o laskavost, protože i když nechce něco udělat, víte, že vám řekne spíše neochotné „ano“ než pravdivé „ne“. Ale když je tato osoba sama, cítí se nedoceněná a zneužitá. Potřebuje emocionální odpočinek, což znamená mít čas a prostor na svobodné vyjádření svých pocitů, na úkor druhých. Emoční odpočinek také vyžaduje odvahu být autentický.

    Sociální odpočinek

    Pokud sami potřebujete emoční odpočinek, pravděpodobně máte také nedostatek sociálního odpočinku. K tomu dochází, když nedokážete rozlišovat mezi těmi vztahy, které vás nabíjí, od těch vztahů, které vás vyčerpávají. Chcete-li zažít více společenského odpočinku, obklopte se pozitivními a podporujícími lidmi.

    Duchovní odpočinek

    Duchovní odpočinek je schopnost spojit se nad rámec fyzického a duševního a cítit hluboký pocit sounáležitosti, lásky, přijetí a účelu. Chcete-li toho dosáhnout, zapojte se do něčeho většího, než jste vy. Přidejte do své každodenní rutiny meditaci nebo se zapojte do nějaké komunity.

     

     

    -bb-

    Zdroj: TED.com - nezisková organizace zaměřená na podporu „myšlenek hodných šíření“.
    Zobrazit přehled článků ze zdroje TED.com