Five tips on being popular with subordinates (without compromising your authority)

5 tipů, jak být oblíbený o svých podřízených (a neztratit nic ze své autority)

Every manager would like their subordinates to be telling friends: "I have a great boss!" Satisfied employees who get along with their manager not only help create a healthy and friendly working environment, but are also more loyal to the company and often more productive too. Here are five tips on how to be popular with your subordinates without compromising your authority.

This article is based on an entry on Forbes.

Choose team members who fit the team

The first advice concerns the team itself. In order to have satisfied subordinates who get along with you and also with one another, your priority must be to choose new members who suit the team on a personal level. This does not mean all employees should be the same; on the contrary, in fact. But it does mean you have to consider whether a candidate will fit into the team and be compatible with others.

Delegate work in a clever way

A good manager who is popular among their employees knows how to delegate work well. You must not overwhelm one employee while not giving anything to another. Your employees must also know exactly what you expect of them and how they should fulfil their tasks.

Be fair

We all are susceptible to prejudice and subconscious biases. We tend to like people who are similar to ourselves. As a manager, you must eliminate such biases as much as possible and treat everyone equally.

Be part of the team

Do not be above your team, be part of it. If the team faces a challenge, you must pull your weight with the rest and do unpopular work when necessary if it is for the good of the whole team.

Support people's strengths

You will become popular with subordinates if you do not criticise them for things they do wrong, but instead motivate them in a positive way. Support people in their strengths, namely things they are good at and enjoy. You will be rewarded not only by the fact your subordinates will like you, but by also by their increased engagement.



-mm-

    5 tipů, jak být oblíbený o svých podřízených (a neztratit nic ze své autority)

    Který manažer by nechtěl, aby jeho podřízení před svým přáteli říkali: „Mám skvělého šéfa“? Spokojení zaměstnanci, kteří si rozumí se svým nadřízeným, nejenže pomáhají vytvářet zdravé a přátelské pracovní prostředí, ale jsou vůči firmě loajálnější a často i produktivnější. Zde je pět tipů, jak být oblíbený u svých podřízených, ale zároveň neztratit nic ze své autority.

    Tento článek vychází z příspěvku na Forbesu.

    Vybírejte si do týmu lidi, kteří do něj lidsky zapadnou

    První rada se týká samotného složení týmu. Abyste měli spokojené podřízené, kteří jsou s vámi i mezi sebou zadobře, musíte mít při výběru nových členů týmu jako prioritu, že se do týmu musí hodit lidsky. To neznamená, že mají být všichni pracovníci stejní – naopak. Znamená to ale, že musíte brát v potaz, jestli kandidát do týmu zapadne a bude si s ostatními rozumět.

    Delegujte práci s rozumem

    Dobrý vedoucí, který je u podřízených oblíbený, musí umět dobře delegovat práci. Nesmíte toho na jednoho zaměstnance nahrnout příliš a na druhého málo. Stejně tak je nutné, aby zaměstnanci věděli, co přesně se od nich očekává a jak mají na vypracování úkolu pracovat.

    Buďte féroví

    Všichni můžeme podlehnout předsudkům. A nevědomým preferencím. Většinou máme radši lidi, kteří jsou nám podobní. Jako manažeři se ale od těchto podvědomých předpojatostí musíte co nejvíce oprostit a snažit se být za každou cenu féroví.

    Buďte součástí týmu

    Nestůjte nad týmem, ale buďte jeho součástí. Když jako tým čelíte nějaké krizi, i vy musíte přidat ruku k dílu a v případě potřeby dělat i nepopulární práci v zájmu dobra celé skupiny.

    Podporujte v lidech jejich silné stránky

    U svých podřízených budete populární, pokud je nebudete kritizovat za věci, které jim nejdou, ale spíše je budete motivovat pozitivně. Podporujte u podřízených jejich silné stránky, tedy věci, které jim jdou a které je baví. Odměnou vám budou nejenom sympatie podřízených, ale i jejich větší angažovanost.



    -mm-

    Zdroj: Forbes.com - prestižní americký časopis a web věnovaný obchodu
    Zobrazit přehled článků ze zdroje Forbes.com