Four emotions that prevent career advancement and effective leadership

4 emoce, které vám brání v kariérním posunu a v efektivním leadershipu

People management is outside the comfort zone of most of us. It is something most of us have to learn. You need to overcome the doubts and worries about your own competencies, which is common in most people, especially those who are new to their management role. Here are four negative emotions that restrict your growth, things you need to deal with or overcome so that you can become a successful manager.

Wanting to avoid unpleasant situations

People management brings about a lot of unpleasant situations. As Addicted2Success.com states, many managers naturally tend to avoid unpleasant topics and situations, and linger in their comfort zone. But problems need to be solved - and as soon as possible. Overcome any tendency to remain in your comfort zone, and do not be afraid of unpleasant topics.

Impostor syndrome

This is a very common phenomenon among managers. A person suffering from impostor syndrome doubts themselves. They are worried they got where they are by chance or mistake, and sooner or later it will be revealed they actually haven't a clue what they are doing. One fact may calm you down: few people actually know what they are doing! Including experienced managers.

Little attention paid to one's own emotions

Ignoring one's emotions is also a dangerous approach. It actually signals a lack of emotional intelligence and self-reflection. Do not try to ignore your emotions (frustration, happiness, fear and so on), but rather deal with them.

Despair

Managers may often suffer from feelings of despair or frustration. This is understandable: they carry a lot of responsibility for things they can influence only to a limited degree or not at all. Do not despair over things you can do nothing about and, when solving problems, rely more on colleagues and subordinates, not solely on yourself.



-mm-

    4 emoce, které vám brání v kariérním posunu a v efektivním leadershipu

    Vedení lidí je mimo komfortní zónu většiny z nás. Je to něco, čemu se většina z nás musí naučit. A musíme i překonat své pochybnosti a obavy o vlastních kompetencích, které jsou u lidí zcela běžné. Zvláště u těch, kteří se stali manažery poprvé. Zde jsou čtyři negativní emoce, které vám brání v růstu a které musíte vyřešit či překonat, abyste se mohli stát úspěšnými manažery.

    Snaha uniknout nepříjemným situacím

    Vedení lidí sebou přináší řadu nepříjemných situací. Jak uvádí Addicted2Success.com, řada manažerů tak má přirozenou tendenci vyhýbat se nepříjemným tématům a situacím a setrvávat v komfortní zóně. Problém je, že tyto problémy je potřeba řešit. A to co možná nejdříve. Překonejte svoji snahu setrvat v komfortní zóně a nebojte se ani nepříjemných témat.

    Syndrom podvodníka

    Jedná se o velmi rozšířený fenomén mezi manažery. Ten, kdo trpí syndromem podvodníka, v sobě má určité pochybnosti. Bojí se, že se vlastně do dané pozice dostal náhodou, a že se dříve nebo později ukáže, že vlastně neví, co dělá. Uklidnit vás může tento fakt: málokdo ví, co dělá! A to včetně zkušených manažerů.

    Nedostatečné vnímání vlastních emocí

    Nebezpečným přístupem je také přecházet vlastní emoce. Jedná se vlastně o nedostatek emoční inteligence a sebereflexe. Nesnažte se své emoce (frustraci, radost, strach a podobně) ignorovat, ale řešit.

    Zoufalost

    Manažera může často přepadat určitá úzkost či zoufalost. Je to zcela normální. Má totiž zodpovědnost za spoustu věcí, které nemůže ovlivnit buď vůbec, nebo jenom velmi omezeně. Nezoufejte nad věcmi, se kterými nic nenaděláte, a při řešení problémů více spoléhejte na své podřízené a kolegy, ne jenom na sebe.



    -mm-

    Zdroj: Addicted2Success - web věnovaný osobnímu rozvoji a úspěchu v podnikání i životě
    Zobrazit přehled článků ze zdroje Addicted2Success