Grab an audience's attention within the first 10 seconds

Upoutejte pozornost publika během prvních 10 sekund

You only have ten seconds to win an audience's attention. How do you achieve this? Here are some proven ways to start a speech.

Share the story

The most effective way to begin a speech is with a compelling story.
"I was a student on my way back from studying abroad in Cairo. Shortly after take-off, five men with guns jumped out of their seats and started shouting at the passengers. Our plane was being hijacked ..."

Yes, even stories like this can introduce an amazing presentation that participants will never forget. Attach a story to your performance, the point of which you will then elegantly link to your main theme.

Make a bold statement about your point of view

"I'm here today to talk about a disturbing question that has an equally disturbing answer. My topic is domestic violence, and the question I'm going to address is one that everyone always asks. Why should a woman stay with a man who beats her ...? ”

This introduction was offered by speaker Leslie Morgan Steiner in one of the most watched interviews at TED. You can use your own theme in similar fashion.

Ask a question

If you start with a question, use body language to make it clear to the audience that you really need an answer. When you ask your question, push one foot forward and raise your opposite hand high in the air while leaning slightly forward toward the audience. This position will invite the audience to respond. Then stop and wait for hands to rise or heads to nod. This is a technique that really does work in practice.

Make the audience laugh

The world-famous motivational speaker Zig Ziglar tries to make his audiences laugh during the first 10 seconds. Usually, if people laugh, it means they like his speech. For example, at the beginning of one of his speeches, he said, "I had a joke that was so funny your hair would fall out." Then he paused, looking around the room for some bald men. "But I see many of you have already heard it."

Unfortunately, there is no one-size-fits-all joke, but you can be inspired by the speeches of successful speakers.

Ask the audience to imagine something

"Imagine you're driving on a dual carriageway. It's early in the morning, so the air is cool, fresh, clean and fragrant with the scent of freshly cut hay. You're sipping coffee from a thermos and feel at ease. All at once the silence is shattered by your cell phone, which you fumble for in the depths of your bag. Suddenly a blow. You've just hit an elephant!"

The magic of starting the story with "Imagine" is to invite the audience into your world. The pronoun "you", use of the present tense and description of perceptions for all the senses combine to place each listener directly at the centre of events.

Try these techniques. Unusual as they may seem, they do really work.

 

-bb-

    Upoutejte pozornost publika během prvních 10 sekund

    Máte jen deset sekund, abyste získali pozornost publika. Jak toho docílíte? Přečtěte si pár ověřených způsobů, jak zahájit váš proslov.

    Podělte se o příběh

    Nejúčinnějším způsobem, jak otevřít řeč, je přesvědčivý příběh.

    "Byl jsem studentem vracejícím se ze studia do zahraničí v Káhiře. Krátce po vzletu vyskočilo ze svých sedadel pět mužů se zbraněmi a začalo křičet na cestující. Naše letadlo bylo uneseno...“

    Ano, i takovými historkami může začít neuvěřitelná prezentace, na kterou účastníci nezapomenou. Připojte k vašemu vystoupení příběh, jehož pointou poté elegantně navážete na téma vaší prezentace.

    Učiňte smělé prohlášení o vašem úhlu pohledu

    "Dnes jsem tu, abych mluvil o znepokojivé otázce, která má stejně znepokojující odpověď. Mým tématem je domácího násilí a otázka, kterou budu řešit, je ta, na kterou se vždy ptají všichni. Proč by žena měla zůstat s mužem, který ji bije...?“

    Tento úvod nabídl řečník Leslie Morgan Steiner v jednom z nejsledovanějších rozhovorů na TED. Podobně můžete vlastní téma využít i vy.

    Položte otázku

    Pokud začnete otázkou, použijte řeč těla a vyjasněte si s publikem, že skutečně potřebujete odpověď. Když položíte svou otázku, předsuňte jednu nohu dopředu a zvedněte druhou ruku vysoko do vzduchu a nakloňte se trochu dopředu k publiku. Tato pozice pozve publikum k odpovědi. Poté se zastavte a vyčkejte, až se ruce zvednou nebo se kývne. Toto je technika, která skutečně v praxi zabírá.

    Přinuťte publikum k smíchu

    Světoznámý motivační řečník Zig Ziglar se snaží publikum na svých akcí přimět ke smíchu během prvních 10 vteřin. Zpravidla pokud se lidé smějí, pak se jim i jeho projev líbí. Na začátek jednoho ze svých projevů například prohlásil: „Měl jsem vtip, který byl tak vtipný, že by vám vypadaly vlasy.“ Poté se odmlčel, rozhlédl se po místnosti, aby pohledem našel nějaké plešaté muže. „Ale vidím, že mnozí z vás ho už slyšeli.“

    Neexistuje bohužel univerzální vtip, který by fungoval na všechny, avšak můžete se inspirovat právě projevy úspěšných řečníků.

    Požádejte lidi v publiku, aby si něco představili

    "Představte si, že jedete po dvouproudové silnici. Je brzy ráno, takže vzduch je chladný, svěží, čistý a voňavý s vůní čerstvě pokoseného sena. Usrkáváte z termosky kávu a cítíte se v pohodě. Ticho najednou přeruší váš mobilní telefon, který hledáte v útrobách vaší kabelky. Najednou rána. Narazili jste do slona!“

    Kouzlo zahájení příběhu slovem „představte si“ spočívá v tom, že zve publikum do vašeho světa. Pomocí zájmena „vy“, přítomného času a popisu vjemů pro všechny smysly umisťujete každého posluchače přímo do centra dění.

    Vyzkoušejte tyto techniky. Jakkoliv neotřelé se vám mohou zdát, skutečně fungují.

     

    -bb-

    Zdroj: Toastmasters International - Nezisková vzdělávací organizace zastoupená  kluby po celém světě. Jejím hlavním cílem je vzdělávání členů v oblasti komunikace, veřejného vystupování a leadershipu.
    Zobrazit přehled článků ze zdroje Toastmasters International