Some travel tips for managers going on a business trip

Pár cestovních tipů pro manažery, kteří vyráží na služební cestu

A team manager's work occasionally involves travelling: sometimes alone, sometimes with colleagues, sometimes with subordinates. What is the best way to organise such business trips? Here are a few tips for managers who are travelling on business.

Be clear about the purpose of the trip

As Entrepreneur.com states, every trip has a purpose, some kind of priority for which you are making the trip. Be clear beforehand about this purpose, and subject all your decisions regarding the trip to this main requirement.

Clarify administrative formalities in advance

In order to make your trip as smooth as possible, it is a good idea to find out and deal with all the administrative formalities in advance. Do you know how you will report on the trip? Do you need to keep receipts? For what are you reimbursed and what not? Clarify these questions in advance and your trip will be that much more relaxed.

If travelling with subordinates or colleagues, ask about their preferences

If you are travelling with some colleagues or subordinates, avoid making all the decisions yourself. Find out what your subordinates' preferences are and discuss travel arrangements with them.

Take only the essentials

Avoid taking too many suitcases, bags and backpacks. Take only the essentials. The lighter you travel, the better.

Colleagues, clients or business partners will always appreciate a small gift

Whether you are going to a neighbouring city or travelling across the world to a foreign country, a little gift will always please the people you are visiting. Even little things like biscuits or similar snacks which are produced wherever you are from can work wonders when travelling and meeting people during your trip.



-mm-

    Pár cestovních tipů pro manažery, kteří vyráží na služební cestu

    I týmoví manažeři musí občas kvůli práci cestovat. Někdy sami, někdy s kolegy, někdy s podřízenými. Jak takovéto služební cesty nejlépe zorganizovat? Zde je několik cestovních tipů pro manažery vyrážející na služební cestu.

    Ujasněte si účel cesty

    Jak uvádí Entrepreneur.com, každá cesta má nějaký účel. Nějakou prioritu, kvůli které se na cestu vydáváte. Jasně si předem ujasněte účel své cesty a všechna svá rozhodnutí ohledně této cesty podrobte tomuto hlavnímu požadavku.

    Administrativní formality mějte vyjasněné předem

    Aby vaše cesta proběhla co nejvíc hladce, je dobré si předem zjistit a vyřešit všechny administrativní formality. Víte, jak budete cestu vykazovat? Musíte si schovávat účtenky? Co všechno máte proplaceno a co ne? Tyto otázky si vyjasněte předem a vaše cesta bude o to pohodovější.

    Pokud cestujete s podřízenými nebo kolegy, zajímejte se o jejich preference

    Jestliže cestujete s některými svými kolegy nebo s podřízenými, vyhněte se tomu, že byste všechno direktivně rozhodovali sami. Zajímejte se o to, jaké mají preference vaši podřízení, a zařizování ohledně cestování s nimi probírejte.

    Berte si jenom to nejnutnější

    Nepřehánějte to s kufry, taškami a batohy. Berte si jen to nejnutnější. Čím lehčí budete, tím lépe se vám bude cestovat.

    Kolegy, klienty nebo obchodní partnery vždy potěší nějaká drobnost

    Ať už jedete do sousedního města nebo přes půl světa do cizí země, tak platí, že lidé, které jedete navštívit, vždy potěší nějaká drobnost. Třeba sušenky nebo jiné pochutiny, které se vyrábí v místě, kde sídlí vaše firma. I drobný dárek může udělat při cestování a jednání mimo kancelář divy.



    -mm-

    Zdroj: Entrepreneur.com - portál předního amerického časopisu pro podnikatele
    Zobrazit přehled článků ze zdroje Entrepreneur.com