Five tips on networking

Networking: 5 tipů, jak na něj

What does "networking" mean? It is all about building relationships and expanding your contact network, which will bring you not only potential new customers or business partners, but also potential new employers or, in short, acquaintances whose contact you may need at some point in the future. Regular and effective networking often helps successful people to be successful in the long term and always able to cope with any situation at hand. But how do you expand your network of contacts successfully? Here are five tips on how networking should be done.

You need to have something to offer

As INSEAD Knowledge states, the guiding principle of networking is that you have to offer something interesting, something the other party may benefit from. You cannot expect miracles from networking if you have nothing to offer - no service, benefit, unique perspective or product. Only when you come up with something interesting yourself can you expect to connect with interesting people (who might also useful to you in the future).

You should not engage in networking only when you need new contacts

A common mistake people make is that they only become interested in networking when they need something. For example, they are looking for a job. So they suddenly reach out to their friends, attend social events, address people via LinkedIn. But the correct approach is to network all the time, especially in situations where you do not need anything at the given moment, but can offer help to others.

Learn to define clearly and concisely what you do and what your contribution is

In order for people to know who you are, what you do and what you can offer them, you need to learn to define yourself and your work in a concise way. When introducing yourself, explain what you do so that you help people remember you clearly, and your new contacts have a clear idea of what you bring to the relationship.

Be original

As with dating, the rule of thumb for networking is that a certain amount of originality is the key to success. You need to be memorable and you need to offer something that not everyone can offer.

Build long-term relationships

Networking is not just about finding new clients or business partners for one-off deals. It is also about building long-term relationships. Be a real support to your contacts when they need something from you, and deepen your relations beyond one-off collaborations.



-mm-

    Networking: 5 tipů, jak na něj

    Co to je vlastně „networking“? Jedná se o navazování vztahů a budování šíře svých kontaktů, díky čemuž získáte nejen potenciální nové zákazníky či obchodní partnery, ale i potenciální nové zaměstnavatele nebo zkrátka známé, jejichž kontakt se vám někdy v budoucnu může hodit. Pravidelný a efektivní networking je často něco, co úspěšným lidem pomáhá být úspěšní dlouhodobě a vždy si poradit, za každé situace. Jak ale svoji síť kontaktů úspěšně rozšiřovat? Zde je pět tipů, jak se networking s úspěchem provozuje.

    Musíte něco nabídnout

    Jak uvádí INSEAD Knowledge, hlavní zásadou networkingu je, že musíte přijít s něčím zajímavým. S něčím, co druhé straně nabízíte. Od networkingu nemůžete čekat žádné zázraky, pokud nemáte co nabídnout – žádnou službu, výhodu, jedinečný pohled nebo produkt. Teprve, když sami s něčím zajímavým přijdete, můžete očekávat, že navážete kontakt se zajímavými (a do budoucna pro vás užitečnými) lidmi.

    Networking se nedělá pouze ve chvíli, kdy nové kontakty potřebujete

    Častou chybou lidí je, že o networking se začnou zajímat teprve ve chvíli, kdy něco potřebují. Například shání práci. A tak se najednou ozývají svým známým, chodí na společenské akce, oslovují lidi přes LinkedIn. Správně by se ale měl networking dělat neustále – tedy především v situacích, kdy v danou chvíli nic nepotřebujete, ale naopak můžete nabídnout pomoc ostatním.

    Naučte se jasně a stručně definovat, co děláte a jaký je váš přínos

    Aby lidé věděli, kdo jste, co děláte a co jim můžete nabídnout, je nutné, abyste se naučili sami sebe a svoji práci stručně definovat. Při představování se naučte používat repliky, díky kterým si vás lidé jasně zapamatují a zaškatulkují, a díky kterým budou vaše nové kontakty mít jasnou představu, co do vzájemného vztahu přinášíte.

    Buďte originální

    Stejně jako u randění platí i u networkingu pravidlo, že klíčem k úspěchu je určitá míra originality. Musíte být zapamatovatelní a musíte nabídnout něco, co neumí nabídnout úplně každý.

    Budujte dlouhodobé vztahy

    Networking není pouze o shánění nových klientů nebo obchodních partnerů kvůli jednorázovým obchodům. Networking je především o budování dlouhodobých vztahů. Buďte svým kontaktům skutečnou oporou i ve chvíli, kdy oni něco potřebují od vás, a prohlubujte vzájemné vztahy i nad rámec jednorázových spoluprací.



    -mm-

    Zdroj: INSEAD Knowledge - znalostní portál mezinárodní MBA školy INSEAD
    Zobrazit přehled článků ze zdroje INSEAD Knowledge