The six most important qualities of a project manager

Šest nejdůležitějších vlastností projektového manažera

In addition to technical knowledge and other hard skills, successful project management also requires certain character traits and soft skills. Over the past few years, the understanding of how a project team should be managed and the role of the project manager has changed significantly. Instead of a know-it-all who assigns tasks to the people around them, a project manager is now more of a facilitator who consults others and helps them to work effectively by providing advice and a unique perspective. Here are six qualities every successful project manager must possess.

Resilience to stress

As CIO.com states, a project manager must not collapse at the first obstacle they encounter. They must always stay on top of things and be resilient to external pressures, including stress.

Flexibility and adaptability

A project never goes according to plan. So project managers must be prepared constantly to change their plans and adapt to any new developments.

Ability to communicate effectively

A project manager is primarily an effective communicator. Thus they will not get by without excellent communication skills. They must learn to communicate effectively on both an individual and collective level.

Tolerance for mistakes and different opinions

A project manager must be able to let go of the idea they know how things should look and not think only they themselves can do everything properly. A good project manager needs to be tolerant of others, including both their mistakes and their different opinions.

Ability to find people's strengths and expertise

Supporting the strengths of team members is the only way to achieve the maximum potential of the group as a whole. A project manager must be able to detect strengths in people around them, then support and use (not exploit!) these strengths for the benefit of the team.

Willingness to admit they do not know everything

The worst type of project manager is someone who has been everywhere, seen everything and knows everything best. A project manager must primarily be able to admit to themselves and those around them that they do not know something and other people simply know some things better than they do.


-mm-

    Šest nejdůležitějších vlastností projektového manažera

    Kromě technických znalostí a jiných tvrdých dovedností vyžaduje úspěšné projektové řízení i určité specifické charakterové vlastnosti a dovednosti spíše z oblasti soft skills. V uplynulých několika letech se výrazně proměnilo chápání toho, jak by měl být projektový tým řízen a jaká je role jeho manažera. Místo člověka, který vše zná a který všem zadává úkoly, je dnes projektový manažer spíše facilitátorem, který ostatní usměrňuje a pomáhá jim efektivně pracovat pomocí konzultací a určitého nadhledu. Zde je šest vlastností, které musí každý úspěšný projektový manažer mít.

    Odolnost vůči stresu

    Jak uvádí server CIO.com, projektový manažer se nesmí zhroutit, jakmile narazí na první překážku. Vždy si musí udržovat nadhled a musí být odolný vůči vnějším tlakům, a tedy i vůči stresu.

    Flexibilita, tedy schopnost se přizpůsobit

    Projekt se nikdy nevyvíjí tak, jak bylo původně plánováno. Projektový manažer musí být tedy připraven neustále plány měnit a musí se umět každému novému vývoji přizpůsobit.

    Schopnost efektivně komunikovat

    Projektový manažer je vlastně efektivní komunikátor. Bez skvělých komunikačních dovedností to tedy nepůjde. Musí se naučit dobře a efektivně komunikovat na individuální i kolektivní úrovni.

    Tolerance vůči chybám a rozdílným názorům

    Projektový manažer musí umět opustit představu, jak by měly věci přesně vypadat a že on sám by vše dovedl nejlépe. Dobrý projektový manažer musí být tolerantní vůči ostatním i vůči jejich chybám a rozdílným názorům.

    Schopnost najít v lidech jejich přednosti a expertizu

    Podpora silných stránek členů týmu je jediný způsob, jak dosáhnout maximálního potenciálu celé pracovní skupiny. Proto musí projektový manažer umět v lidech kolem sebe detekovat jejich silné stránky a ty následně podporovat a využívat (nikoliv zneužívat!) ve prospěch týmu.

    Ochota přiznat, že něco nevím

    Člověk, který všude byl, všechno zná a všechno umí nejlépe, je jedním z nejhorších typů projektových manažerů. Proto musí projektový manažer především umět přiznat sobě i okolí, že něco neví a že určité věci umí jiní lidé zkrátka lépe než on.



    -mm-

    Zdroj: CIO.com - Internetové stránky časopisu CIO pro vedoucí pracovníky v oboru informačních technologií
    Zobrazit přehled článků ze zdroje CIO.com