Do you or your subordinates need to learn a new, complex skill? Five tips on how to do it

Potřebujete se vy nebo vaši podřízení naučit novou, složitou dovednost? 5 tipů, jak na to

Applying new procedures, introducing new and unfamiliar software or even using a new machine: there are many situations, both in life and at work, where you need to get used to a new procedure and learn a new, complex skill. As a manager, you often have to help your subordinates acquire a new skill. How do you do this? Here are five tips.

These tips appeared in an article on Forbes.

Try things out proactively

You will never learn anything by just sitting passively and reading about how to perform the skill, or watching while others tell you how to do something. Whether you or your subordinates are learning to work with a new program or a new language, for example, it is imperative you try the new activity for yourself and actively practise it.

Learn from colleagues or friends who are practising the skill

A good way to learn anything new is to ask a friend or colleague who uses the item or activity in their work or life. This way you can see how things actually function in the context of real-life circumstances.

Learn by using the principles of deep work

Ideally, when learning a new, complex subject, you should set aside specific times in the day when you will not be distracted. Then, for the learning itself, use the principles of deep work: focus only on the task at hand, turn off anything that might distract you, and immerse yourself in the activity as much as possible.

Take breaks

Learn in time-limited but intensive segments and take breaks in between. You should always let any new skill or knowledge settle for a while and then keep working with it. Do not underestimate the breaks.

Teach the skill to other people

One excellent way to think about a skill in detail and ensure you really know it properly is to teach it to other people. For example, try explaining to a colleague how to use a new program or how a newly introduced principle works, and see where your weaknesses are or what you are exceptionally good at.



-mm-

    Potřebujete se vy nebo vaši podřízení naučit novou, složitou dovednost? 5 tipů, jak na to

    Aplikace nových postupů, zavedení nového a neznámého softwaru nebo třeba používání nového stroje. Existuje mnoho situací, v životě i v práci, kdy si musíte zvyknout na nový postup a naučit se novou, složitou dovednost. A jako manažer musíte často pomoct svým podřízeným si nějakou novou dovednost osvojit. Jak na to? Zde je pět tipů.

    Tyto tipy přinesl článek na Forbesu.

    Aktivně věc zkoušejte

    Žádnou věc se nikdy nenaučíte tak, že budete jen pasivně sedět a číst si, jak se dotyčná věc dělá, nebo tak, že budete pozorovat ostatní, jak vám vypráví, jak se daná činnost praktikuje. Ať už se vy nebo vaši podřízení učíte s novým programem nebo se učíte třeba nový jazyk, je nutné, abyste si novou věc zkoušli a aktivně ji praktikovali.

    Učte se od kolegů nebo známých, kteří dovednost praktikují

    Dobrým způsobem, jak se cokoliv nového naučit, je požádat známého nebo kolegu, který danou věc nebo aktivitu používá při své práci nebo ve svém životě. Uvidíte tak totiž, jak se daná věc skutečně používá v kontextu reálné praxe.

    K učení využívejte principů hluboké práce

    Když se učíte nějakou novou, složitou věc, ideální je vyhradit si na učení určité časy v rámci dne, kdy vás nebude nic rušit. Pro samotné učení pak využijte principy hluboké práce – soustřeďte se jen na danou věc, vypněte vše, co by vás mohlo rušit, a pokud možno se do dané aktivity ponořte.

    Dávejte si přestávky

    Učte se v časově omezených, ale intenzivních úsecích. A mezi nimi si dávejte pauzy. Každou novou dovednost a znalost je vždy nutné nechat chvíli uležet a pak s ní pracovat dál. Nepodceňujte proto přestávky.

    Učte dotyčnou dovednost ostatní lidi

    Skvělý způsob, jak se nad danou věcí do detailu zamýšlet a jak se ujistit, že ji skutečně ovládáte, je učit jí ostatní lidi. Zkuste třeba kolegovi vysvětlit, jak používat nový program nebo jak funguje nově zavedený princip, a zjistíte, kde jsou vaše slabá místa anebo co naopak umíte nadstandardně dobře.



    -mm-

    Zdroj: Forbes.com - prestižní americký časopis a web věnovaný obchodu
    Zobrazit přehled článků ze zdroje Forbes.com