Stage fright before a presentation or speech? Five tips on dealing with it

Máte trému před prezentací nebo proslovem? Pět tipů, jak se jí zaručeně zbavit

With the possible exception of professional speakers, tour guides or politicians, most people struggle with some level of stage fright before a public speech or presentation. But it would be a shame if nerves were to affect your speech so badly that you are completely incapable of conveying the ideas you wanted to your audience. Fortunately, there are some sure-fire tips to help get rid of stage fright prior to a public speech.

These tips were brought by Brian Tracy's blog.

Tailor the content of the presentation to suit you

Enthusiasm for a particular topic is a reliable aid in overcoming stage fright. If you talk about things you really care about and live for, it will definitely show in your speech and your positive energy will help neutralise your nervousness. You should therefore choose topics that you are genuinely interested in and feel passionate about.

Learn your presentation well and by heart

Do not rely on improvisation to substitute for a lack of preparation. In fact, most people find it quite difficult to improvise in front of an audience that is listening intently. Therefore, it is a good idea to know the presentation by heart. However, you do not necessarily need to memorise it word for word: allow yourself a certain space to speak spontaneously, not verbatim.

Videotape yourself and analyse your speech

This is a slightly awkward but very effective tactic. Once you have learned your presentation, deliver it a few times on camera or on your mobile phone and then analyse the video. Where do you make mistakes? What do your gestures look like? Do you keep shifting from one foot to the other? Or do you stand unnaturally still? Try to eliminate the mistakes you see in the video with each attempt.

Get a good night's sleep the night before 

If you are short of sleep and not properly rested, it will only make your nervousness worse. Try to get the best sleep you can the night before. Relax or do some sport in the evening so that you are not thinking too much about the presentation. Follow routines that you know help calm you down and always put you in a positive mood.

Accept that a little stage fright will show

Despite all the above advice, it is unlikely you will not feel a hint of nervousness when the time for your speech comes. You will probably feel a certain amount of stage fright. The important thing to remember is that this is perfectly normal and the audience will not be offended if they recognise a trace of stage fright in you. They are well aware they themselves would also feel nervous in your place, possibly even more so! So just accept the fact the stage fright will be visible and don't worry too much about it.



-mm-

    Máte trému před prezentací nebo proslovem? Pět tipů, jak se jí zaručeně zbavit

    S menší či větší trémou před veřejným projevem nebo prezentací bojuje většina lidí. Snad jen kromě profesionálních řečníků, průvodců nebo třeba politiků. Byla by ale škoda, kdyby vás tréma ochromila natolik, že by vaši řeč narušila a znemožnila by vám předat svému publiku myšlenky, které mu předat chcete. Naštěstí ale existují zaručené rady, které vám pomohou se trémy před veřejným vystoupením zbavit.

    Tyto tipy přinesl blog Briana Tracyho.

    Upravte si obsah prezentace tak, aby vám vyhovoval

    Nadšení pro určité téma spolehlivě pomáhá trému přebít. Pokud budete mluvit o věcech, které vás opravdu zajímají a pro které takříkajíc dýcháte, bude to na vašem projevu určitě znát. A vaše pozitivní energie odsune jakoukoliv nervozitu na druhou kolej. Vyberte si proto témata a body, které vás skutečně zajímají a pro které máte vášeň.

    Prezentaci se dobře a nazpaměť naučte

    Nespoléhejte se na to, že nedostatečnou přípravu zachráníte improvizací u řečnického pultu. Před publikem, které vás bedlivě poslouchá, se totiž improvizuje většině lidí poměrně těžko. Proto je dobré umět prezentaci nazpaměť, i když ne nutně slovo od slova – ponechejte si nějaký malý prostor na to, abyste mluvili svými vlastními a spontánními slovy, nikoliv naučenými.

    Natáčejte se na video a analyzujte váš projev

    Jedná se o trochu nepříjemnou, ale velmi účinnou taktiku. Až budete svoji prezentaci jakž takž umět, několikrát si ji řekněte před kamerou nebo mobilem a sami si pak video analyzujte. Kde děláte chyby? Jak vypadají vaše gesta? Překračujete pořád z jedné nohy na druhou? Nebo naopak stojíte nepřirozeně nehnutě? Snažte se s každým dalším pokusem eliminovat chyby, které ve videu uvidíte.

    V noci před prezentací se dobře vyspěte

    Pokud budete nevyspalí a neodpočatí, vaši nervozitu to jenom zhorší. Pokuste se co možná nejlépe předchozí noc vyspat. Relaxujte nebo sportujte večer předem, ať na prezentaci poslední večer moc nemyslíte. A dodržujte postupy, o kterých víte, že vám pomáhají vás uklidnit a že vás vždy naladí na pozitivní notu.

    Smiřte se s tím, že na vás tréma bude trochu vidět

    I navzdory všem výše uvedeným radám je nepravděpodobné, že až budete přicházet k řečnickému pultu nebo budete brát do ruky mikrofon, že nebudete cítit ani náznak nervozity. Určitou míru trémy cítit asi budete. Důležité je si uvědomit, že je to zcela normální. A že i publikum nebude nijak pohoršeno, když na vás trochu trémy uvidí. Sami si moc dobře uvědomují, že by na vašem místě cítili nervozitu také, a možná ještě větší! Smiřte se tedy s tím, že na vás bude tréma zkrátka vidět, a nijak se tím přehnaně netrapte.



    -mm-

    Zdroj: BrianTracy.com - blog předního světového odborníka na rozvoj lidského potenciálu a osobní efektivity
    Zobrazit přehled článků ze zdroje BrianTracy.com