When a presentation ends in failure: the most common mistakes in public speaking

Když prezentace končí fiaskem: Nejčastější chyby při veřejných vystoupeních

A presentation can have various effects on an audience: they may be enthused by a certain idea or called to action; alternatively, they might be bored by it or dislike it completely, praying it will soon be over. In order for your presentation not to end in failure, you should avoid four of the most common and at the same time most serious mistakes presenters make.

Too much information

As The Muse states, many speakers want to use the time allocated for the presentation to maximum effect and often assume this means providing as much information as possible in the available slot. In fact, the opposite is true: give information gradually, stick to a few basic ideas and beware of details that are not essential to your presentation.

Absence of a unifying idea

Every presentation (literally every single one, no matter what the subject) must have precisely one basic innovative idea that permeates the entire speech. Introduce this idea at the beginning, develop it in the middle and reach a point at the end. Build the rest of your presentation around this "story".

Poor structure

No matter how intelligent the audience you are addressing, the structure of your presentation should be suitable for small children. Seriously. Divide the presentation into clear points, do not jump from one item to another, and provide natural links between ideas.

Boring style of delivery

Intonation accounts for 50% of the success of a presentation. If you talk in a monotonous and boring way, your audience will stop listening. Use humorous and unexpected words and phrases, move around the stage, and employ intonation and the dynamics of your voice to emphasise important information and make pauses.

 

-mm-

    Když prezentace končí fiaskem: Nejčastější chyby při veřejných vystoupeních

    Prezentace může mít na publikum různý efekt. Buď je může nadchnout pro nějakou myšlenku či je inspirovat pro to něco dělat. Nebo je může nudit. Nebo jim může vyloženě vadit a mohou se během ní modlit, aby už skončila. Aby vaše prezentace neskončila neslavně, měli byste se snažit vyhnout čtyřem nejčastějším a zároveň nejzávažnějším chybám, které lidé při prezentacích a veřejných proslovech dělají.

    Zahlcení publika informacemi

    Jak uvádí The Muse, mnoho řečníků chce čas, který má vyhrazený na prezentaci, využít maximálně efektivně. Často si myslí, že to znamená vychrlit co nejvíce informací v daném časovém úseku. Pravý opak je ale pravdou. Podávejte informace postupně, zůstaňte u několika základních myšlenek, a vyvarujte se detailů, které nejsou pro prezentaci zásadní.

    Příliš mnoho prezentovaných myšlenek

    Každá prezentace (a to skutečně každá, týkající se čehokoliv) musí mít právě jednu základní, inovativní myšlenku, která prochází celým projevem. Myšlenku na začátku uveďte, ve středu rozveďte, a na konci ukončete nějakou pointou. Kolem tohoto „příběhu“ pak stavte zbytek vaší prezentace.

    Nedostatečná struktura

    Ať už hovoříte před jakkoliv inteligentním publikem, struktura vaší prezentace by měla být vymyšlena jako pro malé děti. A to bez nadsázky. Mějte prezentaci jasně rozvrženou do bodů, nepřeskakujte a plynně navazujte z jedné části do další.

    Monotónní styl komunikace

    Intonace dělá 50% úspěchu vaší prezentace. Jestliže budete mluvit monotónně a nudně, vaši posluchači vás přestanou vnímat. Používejte vtipné a nečekané výrazy a fráze, pohybujte se po pódiu a využívejte intonaci  a dynamiku hlasu k vypíchnutí důležitých informací a k dělání pauz.

     

    -mm-

    Zdroj: The Muse - americký web s tipy pro rozvoj kariéry a dlouhodobý profesionální růst
    Zobrazit přehled článků ze zdroje The Muse