When do you need a career coach and how do you find the right one?

Kdy potřebujete kariérního kouče a jak najít toho vhodného?

A career coach can help you significantly in certain situations; hence the investment of finances and time in the right type of coaching may pay off many times over. Are you considering hiring a coach? Are you unsure whether they can help with your current situation? This article looks at career situations in which it is advisable to consider seeking a coach, as well as the parameters to consider so as to find the best one possible.

These tips appeared in an article in the Harvard Business Review.

When should you look for a coach?

A coach may help you anytime, but they might be especially helpful in these situations:

  • You are not sure in which direction you should go. Are you considering a career change, are you at a crossroads, or do you just want a change? In each of these cases, a coach could help you evaluate the situation and find the most suitable solution.
  • You are unable to find a job. Are you struggling to find employment or at least something that would suit you? A coach will help you find out why this is happening.
  • You want to proceed to a management position. And for a long time you have been unsuccessful. In such a situation, it helps to talk to a professional and assess your abilities, possibilities and the next steps you should take in order to reach your goal.
  • You are stagnating. If you are stagnating long-term with no signs of progress, a coach may be a good choice to find out how to get out of this situation.

How to find a suitable coach?

When selecting a coach, you need to answer the following questions for yourself:

  • What is your goal? What is it you want to achieve and what kind of specialist are you looking for?
  • Do you know what your aim is? It may also happen that you are not sure what it is you need; you just know you want to develop and make progress. In such a case, you must first talk to the coach about what your expectations are.
  • How fast a change are you expecting? Is it an urgent problem you are trying to solve, or is it more a matter of long-term development? Take these factors into consideration and adjust the length of sessions, their frequency and also the overall intensity of coaching accordingly.

 

-mm-

    Kdy potřebujete kariérního kouče a jak najít toho vhodného?

    Kariérní kouč vám dovede v určitých situacích výrazně pomoci a časová a finanční investice do vhodného typu koučování se vám může několikanásobně vrátit. Zvažujete pomoc kouče? Nevíte, jestli vám vůbec může s vaší aktuální situací pomoci? V tomto článku se podíváme na to, v jakých situacích ve vaší kariéře je namístě uvažovat o vyhledání kouče a jaké parametry vzít v potaz, abyste našli toho co možná nejvhodnějšího.

    Tyto tipy vychází z článku na Harvard Business Review.

    Kdy vyhledat kouče?

    Kouč vám může pomoci kdykoliv. Zejména to ale platí v následujících situacích:

    • Nejste si jistí, jakým směrem se ubírat dál. Uvažujete o změně kariéry, stojíte na rozcestí nebo byste zkrátka chtěli změnu? V takovém případě vám může kouč pomoci posoudit situaci a najít to nejvhodnější možné řešení.
    • Nedaří se vám najít práci. Nedaří se vám najít zaměstnání, nebo alespoň ne takové, které by vám vyhovovalo? Kouč se společně s vámi pokusí přijít na kloub tomu, proč to tak je.
    • Chcete se posunout na manažerskou funkci. A dlouhodobě se vám to nedaří. V takové situaci je dobré s odborníkem zhodnotit vaše schopnosti, možnosti a další kroky, které byste měli při cestě za vaším cílem podniknout.
    • Pokud dlouho stagnujete na jednom místě a nikam se neposouváte, kouč může být vhodná volba, jak se z této situace dostat.

    Jak najít vhodného kouče?

    Při výběru kouče si sami musíte zodpovědět následující otázky:

    • Jaký je váš cíl? Tedy čeho chcete dosáhnout a jakého odborníka tedy sháníte?
    • Víte, co je váš cíl? Také se vám může stát, že nevíte přesně, co vlastně potřebujete, jenom víte, že se chcete posunout někam jinam nebo dál. V takovém případě nejdřív s koučem zkonzultujte, jaká jsou vlastně vaše očekávání.
    • O jak rychlou změnu usilujete? Jedná se o řešení akutního problému, nebo se jedná o dlouhodobý rozvoj? Těmto faktorům upravte frekvenci setkávání, délku sezení i celkovou intenzitu a délku školení.
    • Nabízí kouč sezení zdarma? Vyzkoušejte ideálně dva až tři kouče, než si vyberete toho vhodného. Dobré je tedy absolvovat sezení na zkoušku, pokud jej dotyčný kouč nabízí.

     

    -mm-

    Zdroj: Harvard Business Review - zpravodajský portál vydavatelství přední americké obchodní školy Harvard Business School
    Zobrazit přehled článků ze zdroje Harvard Business Review