How to persuade others and gain their support

Jak přesvědčit druhé a získat si jejich podporu

The art of persuading others is important whether you are running a team, trying to push through a new project or closing a sale. Many great ideas fail simply because they are not presented properly. How can we gain the trust and support of people who have different priorities and often think differently than we do? This question has recently been asked on Inc.com. The website published a set of questions we should first ask ourselves in order to understand the people we want to influence.

1. Whom do you want to persuade?

Knowing a name and job title is not enough. You should try to find out as much as possible about people's interests, projects, motivation and even personal hobbies.

2. What is your relationship like?

Consider how a person's relationship with you could influence their decision. Try to find common interests and experiences to build on.

3. What is the person currently experiencing?

Focus on the person's current situation at work as well as their private life. What are they currently dealing with and how do they see the world?

4. What do they know about you?

Find out what the person already knows about you and your ideas so that you might supply them with information of which they are not yet aware.

5. What changes will your proposal bring?

Try to get the most accurate idea about how your proposal may influence the work of the person concerned. Understand the pros and cons.

6. What might lead to rejection?

Write down all the factors that may adversely affect the acceptance of your proposal. Systematically review these factors and prepare arguments.

7. How does the person make decisions?

Focus on the specific behaviour and attitude of the person to their work and decision-making. Then adjust your own behaviour accordingly.

8. How does your proposal fit into the broader context?

To persuade anyone, you have to see things from a broader perspective. The person you want to persuade must see that you understand what they are doing and why.

-kk-

    Jak přesvědčit druhé a získat si jejich podporu

    Umění přesvědčit ostatní je důležité, ať už vedete tým, snažíte se prosadit nový projekt nebo uzavřít obchod. Spousta skvělých myšlenek se neprosadí jen proto, že je neumíme správně podat. Jak si tedy získat důvěru a podporu lidí, kteří mají jiné priority a uvažují mnohdy zcela jinak než my? Na tuto otázku se nedávno zaměřil server Inc.com. Publikoval soubor otázek, které bychom měli nejprve položit sami sobě, abychom pochopili lidi, které chceme o něčem přesvědčit.

    1. Koho chcete přesvědčit?

    Jméno a pracovní pozice dotyčného vám nestačí. Měli byste se snažit zjistit co nejvíce o jeho zájmech, projektech, motivaci, ale i osobních koníčcích.

    2. Jaký je váš vztah?

    Zamyslete se, jak by vztah dané osoby k vám mohl ovlivnit její rozhodnutí. Snažte se najít společné zájmy a zkušenosti, na kterých můžete stavět.

    3. Co právě zažívá?

    Zaměřte se na současnou pracovní i osobní situaci dané osoby. Čím se momentálně zabývá a jak nahlíží na svět?

    4. Co už o vás ví?

    Zjistěte, co dotyčný už ví o vás a vašem nápadu, abyste jej mohli oslovit s informacemi, které dosud nemá.

    5. Jaké změny vyvolá váš návrh?

    Snažte se získat co nejpřesnější představu o tom, jak váš návrh ovlivní práci dotyčné osoby. Ujasněte si pozitiva a negativa.

    6. Co může vést k odmítnutí?

    Sepište si veškeré faktory, které mohou negativně ovlivnit přijetí vašeho návrhu. Systematicky je projděte a připravte si argumenty.

    7. Jak se dotyčný rozhoduje?

    Zaměřte se na specifické chování a přístup dotyčné osoby k práci a rozhodování. Podle toho přizpůsobte své chování.

    8. Jak váš návrh zapadá do širšího kontextu jeho práce?

    Chcete-li někoho přesvědčit, musíte vnímat věci z širšího pohledu. Člověk, kterého chcete přesvědčit, musí vidět, že chápete, co a proč dělá.

    -kk-

    Zdroj: Inc.com - portál amerického magazínu Inc. pro začínajcí podnikatele
    Zobrazit přehled článků ze zdroje Inc.com