Four tips on preparing a great presentation that will not disappoint your audience

Čtyři tipy, jak připravit úchvatnou prezentaci, která publikum nezklame

Making a superb presentation that the audience will talk about for a long time (in a good way of course) is not rocket science. You just need to adhere to a few basic rules and success is practically guaranteed. This article explains how to prepare the best possible presentation in four basic steps.

Step One: Define the main idea of your presentation

According to INSEAD Knowledge, a presentation should have one unifying idea interweaving the whole speech. Do not try to convey too much information; instead, focus on a simple delivery of this basic idea on which the priorities of your product and company are based.

Step Two: Deliver your presentation as a conflict between good and evil

People love stories. This is because they can easily understand them. In our culture, stories have had virtually the same structure for thousands of years, namely a conflict between good and evil, finding a solution to a problem and the journey towards finding it. Help your audience by telling a story using traditional and time-proven procedures.

Step Three: Include a specific story in your presentation

As mentioned in Step Two, people love stories. Another reason for this that they can better relate to heroes, names and specific events than to mere abstract numbers or theory. So you should include a real, specific story to your presentation that the audience can easily relate to.

Step Four: Be original or amusing

The last step is inclusion of originality, uniqueness or humour in your presentation. Do not be too formal and engage the audience by staying on top of things. You will thus come across as more credible because only someone who is confident, believes in their solution and knows a lot about the given issue can afford to make fun of it.

 

-mm-

    Čtyři tipy, jak připravit úchvatnou prezentaci, která publikum nezklame

    Udělat skvělou prezentaci, o které si budou (v dobrém) posluchači ještě dlouho povídat, není žádná složitá věda. Stačí se držet několika základních pravidel a úspěch je téměř zaručen. V tomto článku si ukážeme, jak můžete připravit tu nejlepší možnou prezentaci ve čtyřech základních krocích.

    První krok: Definujte hlavní myšlenku vaší prezentace

    Podle INSEAD Knowledge by vaše prezentace měla mít jednu ucelenou jednotící myšlenku, která by měla prostupovat celým vaším výstupem. Nesnažte se předávat příliš mnoho informací a raději se soustřeďte na jednoduché předání této základní myšlenky.

    Druhý krok: Vyprávějte vaši prezentaci jako konflikt mezi dobrem a zlem

    Lidé milují příběhy. A to proto, že se v nich dovedou dobře orientovat. V naší kultuře mají již tisíce let příběhy víceméně stejnou strukturu. Konkrétně se jedná o konflikt mezi dobrem a zlem, o řešení nějakého problému, o pouti za nalezením řešení. Pomozte vašemu publiku tím, že budete váš příběh vyprávět za pomocí klasických a časem prověřených postupů.

    Třetí krok: Zahrňte do prezentace konkrétní příběh

    Jak jsme uvedli v bodě č. 2, lidé milují příběhy. Dalším z důvodů, proč to tak je, je fakt, že se s hrdiny a konkrétními událostmi a jmény dovedou lépe ztotožnit, než když by se měli snažit chápat pouze abstraktní čísla nebo teorii. Zahrňte tedy do vaší prezentace nějaký skutečný, konkrétní příběh, aby se s ní dovedli diváci jednoduše ztotožnit.

    Čtvrtý krok: Buďte originální nebo vtipní

    Posledním krokem je zahrnutí originality, unikátnosti nebo humoru do vaší prezentace. Nebuďte příliš formální a zaujměte posluchače i tím, že použijete i určitý nadhled, díky kterému budete vypadat více důvěryhodně. Protože pouze člověk, který si je jistý sám sebou a svým řešením a který o dané problematice hodně ví, si může dovolit o dané věci vtipkovat.

     

    -mm-

     

     

    Zdroj: INSEAD Knowledge - znalostní portál mezinárodní MBA školy INSEAD
    Zobrazit přehled článků ze zdroje INSEAD Knowledge