Four tips on preparing and giving a successful presentation

Čtyři tipy, jak připravit a představit úspěšnou prezentaci

Whether you are preparing a wedding speech, business report, conference speech or presentation of your team's results, there are some universally applicable rules on what your speech should look like so the audience appreciate it. Here are four tips on successfully preparing and delivering a presentation.

Use specific examples and stories 

People love stories. They are able to relate to them and they help them understand even complex issues. Moreover, stories engage the emotions and imagination of an audience and they are entertaining. Use a story that preferably involves you personally, one the audience can easily relate to and quickly understand its point.

Be original

As presentation skills coach Peter Khoury states in a LinkedIn Pulse article, all successful presentations have something in common: they are original. This originality need not be anything too remarkable, so there is no need to invent new words or to be dressed in an unusual way: it will suffice simply to offer an unexplored point of view on a particular topic, or if your speech has a non-traditional structure.

Win the audience over by praising them

People will devote more attention to your presentation if you pay them a compliment. Everyone likes to feel special and if you can come up with an appropriate compliment that addresses some specific trait of the group you are talking to, you will definitely earn some brownie points.

Do not be afraid of telling a few jokes

Tell a few jokes to lighten the mood. The humour ought not to be too ostentatious; rather it should always be casually integrated into the topic of the presentation. Humour is an effective means of breaking any tension in the room and drawing the audience closer to the speaker.

 

-mm-

    Čtyři tipy, jak připravit a představit úspěšnou prezentaci

    Ať už si připravujete svatební proslov, obchodní prezentaci, vystoupení na konferenci nebo představení výsledků svého týmu, existuje několik obecně platných pravidel, jak by mělo vaše veřejné vystoupení vypadat, aby sklidilo u obecenstva úspěch. Zde jsou čtyři tipy, jak úspěšně připravit a odprezentovat veřejný proslov.

    Použijte ve svém projevu konkrétní příklady a příběhy

    Lidé milují příběhy. Umí se s nimi ztotožnit a pomáhají jim pochopit i složitou problematiku. Příběhy zároveň působí i na emoce a imaginaci posluchačů a jsou pro publikum zábavné. Použijte příběh, který se nejlépe přímo týká vás, se kterým se posluchači mohou ztotožnit a rychle pochopit jeho význam.

    Buďte originální

    Jak uvádí kouč prezentačních dovedností Peter Khoury na LinkedIn Pulse, všechny úspěšné prezentace mají něco společného – a sice, že jsou originální. Nemusí se jednat o nic zásadního. Nemusíte vymýšlet nová slova nebo být nějak netradičně oblečeni. Stačí představit trochu neotřelý pohled na určitou problematiku nebo netradičně vystavit strukturu vašeho projevu.

    Získejte si náklonnost publika skrz lichotky

    Lidé budou pozorněji naslouchat vaší prezentaci a více vnímat, co říkáte, pokud složíte publiku kompliment. Každý se rád cítí výjimečně, a pokud dovedete vymyslet vhodný kompliment, který přesně vystihuje nějaké specifikum skupiny, ke které mluvíte, získáte u posluchačů plusové body navíc.

    Nebojte se říct několik vtipů

    Řekněte několik vtipů na odlehčení. Humor by neměl strhávat příliš pozornosti a vždy by měl být náležitě zakomponován do tématu vašeho projevu. Humor účinně snižuje napětí v místnosti a přibližuje publikum k řečníkovi.

     

    -mm-

     

    Zdroj: LinkedIn Pulse - blogovací platforma sociální sítě LinkedIn
    Zobrazit přehled článků ze zdroje LinkedIn Pulse