Seven key characteristics of a successful public presentation

7 klíčových charakteristik úspěšné veřejné prezentace

How come that we remember some presentations forever, but others make us yawn, wishing it would end? This is not rocket science. If you are currently preparing a presentation or public speech of your own, here are seven basic rules you need to follow in order to be successful.

These tips were published by PresentationMagazine.com.

Simplicity

Do not try to explain difficult, complex topics. The whole presentation should be designed almost as if you were explaining something to a child. Otherwise it will be too complicated. Really.

Use graphics, but not to excess

Graphics, graphs, pictures or statistics may serve you well in conveying the main ideas, but only if there are not too many of them, they do not include too much information and they are used at appropriate moments.

Legible text

Any text, quote, motto, or numbers you show during the presentation must be readable. This means being in sufficient contrast to the background and sufficiently large.

Strong beginning and end

The beginning and end of your presentation must be the strongest points. At the beginning, tell the audience an unexpected, shocking piece of news, or a humorous story. Use the end to ensure they retain the main idea you wanted to convey.

Clearly stated ideas

All the main ideas you wish to convey (and there should not be too many of them) must be clearly and unambiguously stated. Do not try only to hint at them, and do not leave your audience guessing anything.

Humour may be useful

Humour or hyperbole can help both catch the audience's attention and highlight important points in an attractive manner.

Practising ahead

If you do not practise your presentation in advance, the audience will notice. Spend enough time practising so you eliminate as much as possible any uncertainty and the stress of potentially messing up.



-mm-

    7 klíčových charakteristik úspěšné veřejné prezentace

    Čím to, že některé prezentace si zapamatujeme do konce života, zatímco jiné prozíváme a těšíme se, až skončí? Nejedná se o žádnou velkou vědu. A pokud aktuálně připravujete svoji vlastní prezentaci nebo veřejný proslov, máme pro vás sedm základních pravidel, které stačí dodržovat, abyste zaručeně sklidili úspěch.

    Tyto tipy přinesl server PresentationMagazine.com.

    Jednoduchost

    Nesnažte se vysvětlovat složité, komplexní myšlenky. Celá prezentace musí být koncipována, jako byste něco vysvětlovali dětem. Jinak bude příliš složitá. Opravdu.

    Grafiky ano, ale opatrně

    Grafiky, grafy, obrázky nebo statistiky mohou dobře posloužit předání vaší hlavní myšlenky. Ovšem za předpokladu, že jich není mnoho, že neobsahují moc informací a že jsou použité ve vhodnou dobu.

    Dobře čitelný text

    Jakýkoliv text, citace, motta nebo čísla, které budete při prezentaci ukazovat, musejí být čitelné. To znamená v dostatečném kontrastu s pozadím a dostatečně velké.

    Silný začátek a konec

    Začátek a konec vaší prezentaci musí být těmi nesilnějšími body. Na začátku uveďte nějakou nečekanou, šokující zprávu, nebo začněte nějakou odlehčenou historkou. Konec naopak slouží k ujištění, že posluchači si odnesou z vaší prezentace hlavní myšlenku, kterou jste jim chtěli předat.

    Jasně řečené myšlenky

    Všechny hlavní myšlenky, které chcete předat (a kterých by nemělo být moc), musí být jasně popsané a zcela jasně a důrazně řečené. Nesnažte se je jenom naznačovat ani nenechávejte posluchače nic dedukovat.

    Humor občas neuškodí

    Humor, nadsázka, nadhled. To vše vám může pomoci upoutat pozornost publika a poukázat atraktivním způsobem na některé důležité body vaší prezentace.

    Trénink předem

    Pokud si prezentaci nenazkoušíte předem, bude to poznat. Věnujte dostatečný čas tréninku, abyste co nejvíce eliminovali nejistotu a stres z toho, že prezentaci pokazíte.



    -mm-

    Zdroj: Presentation Magazine - portál věnovaný prezetacím a veřejnému vystupování
    Zobrazit přehled článků ze zdroje Presentation Magazine