Five tips to remove the stress of presenting now

5 tipů, jak se ihned zbavit stresu z prezentování

Maybe with a very few exceptions, no one enjoys presenting; some people just hide their nerves better than others. The key to a good presentation, however, is mainly penetration and determination. How to achieve this?

Prepare the structure

Forget about presenting without any preparation. Your presentation should include an introduction, main content (article) and conclusion. Each part should be linked to the next so that you and the audience can better keep in line with the topic. If your presentation runs smoothly, it is easier for you to remember. Work on the structure. Read your material aloud repeatedly until you have a clear overview of the scope of the topic. Mind maps can also help by dividing more complex topics into sub-areas that you will be able to work with better.

Use tools and accessories

Adding visuals (videos, images, sound recordings ...) to a presentation will not only improve your speech but, at least momentarily, distract attention away from you solely as a speaker. You will thus gain some space to collect your thoughts as well as take a short rest. It is also an excellent method for keeping an audience's attention.

Smile

A smile is relaxing. Whenever you smile, you send a signal of certainty and self-belief to your audience. Despite what you feel inside, you will look confident from the outside.

Slow down

When standing in front of an audience, be sure to speak slowly. It is a natural instinct to speak quickly so that you get everything over with quicker. At the same time you want the audience to take something from the presentation. So slow down and breathe deeply. This will also help your speaking skills. You will then not feel like you are trying to "yell" throughout the presentation.

It's not about you

It doesn't matter what you think or feel; it depends solely on what you say. The audience is present only because they want or need to understand what you're saying. You are there just to provide information to your listeners. It's all about them, not you.


-bb-

    5 tipů, jak se ihned zbavit stresu z prezentování

    Nikdo, možná až na pár unikátních výjimek, nemá rád prezentace. Někteří lidé prostě skrývají své nervy lépe než jiní. Klíčem k dobré prezentaci je však hlavně průbojnost a odhodlání. Jak jich docílit?

    Připravte si strukturu

    Zapomeňte na prezentace vedené bez přípravy. Vaše prezentace by měla obsahovat úvod, hlavní obsah (stať) a závěr, každá část by měla být provázána s tou další, abyste vy i publikum lépe udrželi linku s tématem. Když vaše prezentace plyne hladce, je pro vás snazší její zapamatování. Procvičte si vaši strukturu. Přečtěte si nahlas svůj materiál znovu a znovu, dokud nezískáte jasný přehled o rámci tématu. Pomoci vám mohou i myšlenkové mapy, které vám rozdělí složitější témata do dílčích podoblastí, se kterými se vám bude lépe pracovat.

    Používejte pomůcky a doplňky

    Přidání vizuálů (videí, obrazů, zvukových záznamů...) do prezentace nejen zlepší váš projev, ale alespoň na chvíli odpoutá pozornost čistě od vás coby řečníka. Díky tomu získáte lepší prostor pro srovnání myšlenek, krátký odpočinek. Tento způsob je navíc skvělý pro udržení pozornosti publika.

    Usmívejte se

    Úsměv je uvolňující. Kdykoli se usmíváte, vysíláte k publiku signál jistoty a sebedůvěry. Navzdory tomu, co cítíte uvnitř, budete vypadat sebevědomě zvenčí.

    Zpomalte

    Když stojíte před svým publikem, nezapomeňte mluvit pomalu. Je to přirozený instinkt mluvit rychle, abyste měli situaci dříve za sebou. Vy však chcete, aby si i diváci něco z prezentace také odnesli. Proto zpomalte, dýchejte zhluboka. Pomůže to i vašim řečovým dovednostem. Nebudete mít poté pocit, že se snažíte celou prezentaci „ukřičet“.

    Není to o vás

    Nezáleží na tom, co si myslíte nebo cítíte, záleží jen na tom, co říkáte. Publikum je tady jen proto, že chce, respektive potřebuje rozumět tomu, co říkáte. Vy jste zde jen proto, abyste vašim posluchačům mohli poskytnout informace. Je to všechno o nich, ne o vás.

     

     

    -bb-

    Zdroj: Presentation Magazine - portál věnovaný prezetacím a veřejnému vystupování
    Zobrazit přehled článků ze zdroje Presentation Magazine