Applying for a management position? Questions you can expect at the interview

Ucházíte se o manažerskou pozici? Poradíme vám, jaké otázky čekat na pohovoru

Are you seeking a management position and, having submitted your CV, are now invited to an in-person interview? Congratulations! You have successfully overcome the first step. But now you need to focus on preparing for the interview, bearing in mind that interviews for managerial positions differ in certain ways from those for regular positions. So here is some advice regarding the questions you can expect.

This list of questions was published by The Muse.

"Describe a successful project you led."

In general, you need to be prepared to tell stories. And you should know how: start with an issue, followed by the problem-solving phase, then a successful conclusion. This is precisely the procedure you should follow when answering this typical question about a project you have managed successfully.

"When did something go significantly wrong in your project and how did you handle the situation?"

The ability to analyse situations where something goes wrong, and a willingness to learn from mistakes are necessary qualities for any successful manager. So expect to be asked at the interview about mistakes you have made, bearing in mind you will certainly not impress anyone if you say you are not aware of any major mistakes.

"How would you describe your leadership style?"

The answer to this question will show whether you reflect at all on your leadership style, and also if you have any theoretical knowledge.

"What are your weaknesses?"

This question again brings to the fore the topic of self-reflection. Every manager should have a certain level of self-criticism; an aspiring manager should be able to admit there are things they are less good at but, at the same time, also describe steps they are taking to address their weaknesses.

"How would you handle a conflict among your subordinates?"

Dealing with conflicts at the workplace is a very delicate matter. Yet it is something a manager may encounter very often. Therefore, you may well be asked about this topic at an interview. And that is why you should have an answer ready for this question.



-mm-

    Ucházíte se o manažerskou pozici? Poradíme vám, jaké otázky čekat na pohovoru

    Ucházíte se o manažerskou pozici, poslali jste životopis a nyní jste dostali pozvánku na osobní pohovor? Gratulujeme! První úspěch už máte za sebou. Nyní je ale potřeba věnovat se přípravě. A měli byste vědět, že pohovory na manažerskou pozici se od pohovorů na pozice řadové v určitých ohledech liší. Proto vám poradíme, jaké otázky můžete na pohovoru čekat.

    Tento seznam otázek přinesl server The Muse.

    „Popište mi, jak jste úspěšně vedli projekt.“

    Obecně platí, že musíte být připraveni na to, že budete vyprávět příběhy. A měli byste to umět. Tedy začít od konfliktu na začátku, přes řešení problémů až po úspěšné zakončení. A přesně tento postup byste měli dodržet i při odpovědi na tuto typickou otázku, která se týká projektu, který jste úspěšně vedli.

    „Kdy se vám při vedení projektu něco výrazně nepovedlo a jak jste situaci řešil/a?“

    Umět analyzovat situace, které nedopadly dobře, a být ochoten se učit ze svých chyb jsou nutné vlastnosti pro jakéhokoliv úspěšného manažera. Očekávejte tedy, že se vás na chyby na pohovoru zeptají a rozhodně nebudou nadšeni, pokud odpovíte, že si žádných velkých chyb vědomi nejste.

    „Jak byste popsal/a váš styl vedení?“

    U odpovědi na tuto otázku se ukáže, jestli vůbec nad svým stylem vedení lidí přemýšlíte a zda znáte i nějakou teorii.

    „Jaké jsou vaše slabé stránky?“

    Touto otázkou se opět do popředí dostává téma sebereflexe. Ta by manažerovi určitě chybět neměla. Aspirující manažer by si měl umět přiznat, že mu něco nejde, ale zároveň by měl na pohovoru i sdělit kroky, které podniká k tomu, aby své slabé stránky řešil.

    „Jak byste řešil konflikt na pracovišti mezi vašimi podřízenými?“

    Řešení konfliktů je velmi delikátní věc. Přesto se jedná o něco, s čím se manažer může v praxi potkat velmi často. Proto se vás na pohovoru na toto téma dost možná zeptají. A proto byste na tuto otázku měli mít připravenou odpověď.



    -mm-

    Zdroj: The Muse - americký web s tipy pro rozvoj kariéry a dlouhodobý profesionální růst
    Zobrazit přehled článků ze zdroje The Muse
    Štítky: Kariéra