Five things an employee can do to be considered for a management role

Pět věcí, které můžete jako zaměstnanec udělat, abyste byli zvažováni do manažerské funkce

Feel like you can do better? If you plan to become a manager, or if your team leader is leaving and you are interested in their position, here are five ways to bring yourself to the attention of company management and show you are a suitable candidate for a management position.

These tips were brought by FastCompany.com.

Show you can lead and inspire others

In order to prove you possess the necessary managerial predispositions, you need to demonstrate you have what it takes. Try to show you are able to lead others even in everyday situations and can enthuse people around you for your ideas, even if it is only about team building activities or where to go together for lunch.

Help colleagues and people around you, even beyond the mandatory minimum

Someone who aspires to become a manager needs to be able to help those around them. Show willingness to go beyond the mandatory minimum required by your job description and lend a hand when a colleague needs it.

Build relations with key people at the company

Like it or not, being a manager is also about politics. In order to be noticed and make a name for yourself at the company, you need to establish relations with people who are key to your promotion. That does not mean kowtowing or pretending to be someone you are not. But at the very least, management should know of your existence.

Listen to feedback from your superiors

In order to be a leader, you need to be open to feedback and constructive criticism. If you are incapable of this, you will never learn everything a manager needs to do their job.

Openly communicate your aspirations and goals

No one will consider you for a management position if you do not voice your aspirations. Make it clear to management that you are interested in managing people and, if possible, agree on a step-by-step process with them so as gradually to reach your dream position.



-mm-

    Pět věcí, které můžete jako zaměstnanec udělat, abyste byli zvažováni do manažerské funkce

    Cítíte, že máte na víc? Pokud máte v plánu stát se manažerem, nebo pokud se ve vašem týmu chystá změna ve vedení a vy máte o toto místo zájem, zde je pět věcí, které můžete udělat, abyste na sebe vedení upozornili a ukázali, že jste na manažerskou pozici vhodným kandidátem.

    Tyto tipy přinesl server FastCompany.com.

    Ukažte, že umíte ostatní vést a nadchnout

    Abyste dali najevo, že máte potřebné manažerské predispozice, musíte ukázat, co ve vás je. Snažte se ukázat, že umíte ostatní vést a i v drobných situacích ukazujte, že umíte lidi kolem sebe nadchnout pro svůj nápad. I když se to třeba týká toho, kam se s týmem půjde na oběd nebo co se bude dít o team buildingu.

    Pomáhejte kolegům a lidem kolem sebe, a to i nad povinné minimum

    Člověk, který aspiruje na to stát se manažerem, musí umět lidem kolem sebe pomáhat. Ukažte, že jste ochotní jít i za povinné minimum, které vám ukládá popis vaší práce, a přiložte ruku k dílu, když váš kolega potřebuje pomoct.

    Navažte vztahy s klíčovými lidmi ve firmě

    Ať se vám to líbí nebo ne, být manažerem je i o politice. Abyste na sebe upozornili a udělali si ve firmě dobré jméno, musíte navázat vztahy s lidmi, kteří jsou pro vaše povýšení klíčoví. To neznamená, že někomu musíte podlézat nebo se jakkoliv přetvařovat. Management firmy by vás ale měl přinejmenším znát.

    Naslouchejte zpětné vazbě svých nadřízených

    Abyste se mohli stát vedoucím, musíte být otevřeni zpětné vazbě i konstruktivní kritice. Pokud toho schopni nebudete, nikdy se nenaučíte vše, co manažer ke své práci potřebuje.

    Otevřeně komunikujte své aspirace a cíle

    Nikdo s vámi nebude na manažerskou pozici počítat, pokud své aspirace neřeknete nahlas. Dejte vedení explicitně najevo, že máte o vedení lidí zájem, a pokud možno se domluvte na postupu, jak se na svůj vysněný post můžete postupnými kroky dostat.

     

    -mm-

    Zdroj: Fast Company - portál předního amerického magazínu pro manažery
    Zobrazit přehled článků ze zdroje Fast Company
    Štítky: Kariéra