How to make a good first impression: a complete guide

Jak udělat dobrý první dojem: Kompletní manuál

First impressions are the most important. When you meet somebody, the other person subconsciously puts you in a certain category based on the first few seconds or minutes of meeting you. They also make certain assumptions in advance regarding the characteristics of this category. So, in that person's eyes, if the first impression goes wrong, you may end up forever in an inappropriate category. Therefore, we offer a complete guide on how always to make a good first impression.

Pay attention to your appearance

As Brian Tracy's blog states, appearance plays a crucial role in the first impression a person makes, be it with the clothes you wear, your hair style, or the effort you have put into your appearance. This does not mean you have to wear a suit everywhere you go; however, if you meet someone in overalls or wearing a collared shirt, you will subconsciously place them in a certain category. Think about that when you look in the mirror before going out in the morning.

Keep eye contact

Avoid flickering your eyes, look the other person directly in the eye when introducing yourself and generally maintain appropriate eye contact when speaking. This will show you are interested in the other person and do not lack a healthy self-confidence.

Do not divide your attention

People subconsciously like others who give them their full attention. Make people like you by devoting your full attention to them when meeting, as opposed to focusing on multiple things at the same time.

Have a confident posture

Posture plays a big part in how confident and competent you appear. Therefore, adopt a confident stance whether you are sitting or standing. This means shoulders back, chin up, upright torso and an open stance towards the other person.

Speak in a relaxed and confident manner

The way you speak may play a bigger role in the first impression than what you actually say. You should speak with a healthy confidence so that others around you have a good impression of you. Do not be in a hurry, avoid filler words and speak calmly, clearly and confidently.

Smile

The simplest trick to make people you've just met like you is to smile. Keep smiling and show people around you that you like them and also that you do not lack confidence.

 

-mm-

    Jak udělat dobrý první dojem: Kompletní manuál

    První dojem je ten nejdůležitější. Když vás totiž někdo pozná, na základě prvních vteřin nebo několika málo minut vašeho setkání si vás podvědomě zaškatulkuje do určité skupiny lidí. A tato skupina má u daného člověka přiřazenou určitou prioritu i předpokládané vlastnosti. Jestliže se vám tedy první dojem nepovede, můžete u dotyčného člověka navždy skončit v nevhodné škatulce. Proto vám přinášíme kompletní manuál, jak vždy udělat dobrý první dojem.

    Dbejte na svůj vzhled

    Jak uvádí blog Briana Tracyho, první dojem z velké části dělá vaše vzezření. Ať už jedná o oblečení, úpravu vlasů nebo o péči, kterou věnujete svému zevnějšku. To neznamená, že máte všude chodit v obleku. Ale když potkáte někoho v montérkách nebo někoho v tričku s límečkem, už v tu chvíli si ho někam zaškatulkujete. Myslete na to, až se budete ráno před odchodem ven dívat do zrcadla.

    Udržujte oční kontakt

    Netěkejte očima, při představování se dívejte druhému člověku přímo do očí a obecně u hovoru udržujte přiměřený oční kontakt. Ukážete tak, že máte o druhého člověka zájem a že vám nechybí zdravé sebevědomí.

    Neštěpte svoji pozornost

    Lidé mají podvědomě rádi ty, kteří jim v danou chvíli věnují maximální pozornost. Nepřipravujte se tedy o sympatie lidí, které zrovna potkáte, tím, že byste svoji pozornost štěpili a soustředili se na víc věcí najednou.

    Zaujměte sebevědomý postoj

    Držení těla hraje velkou roli v tom, jak sebevědomě a kompetentně působíme. Zaujměte tedy sebevědomý postoj, ať už sedíte nebo stojíte. To znamená – ramena dozadu, hlavu vzhůru, narovnané torzo, otevřený postoj vůči druhému člověku.

    Mluvte neuspěchaně a sebevědomě

    To, jak mluvíte, hraje v prvním dojmu možná větší roli než to, co říkáte. Mluvit byste měli zdravě sebevědomě, aby z vás měli ostatní kolem vás dobrý dojem. Nikam nespěchejte, mluvte klidně, vyhněte se vycpávkovým slovům a hovořte jasně a sebevědomě.

    Usmívejte se

    Nejjednodušší trik, který vám pomůže získat sympatie lidí, se kterými jste se zrovna seznámili, je úsměv. Usmívejte se a dáte tak lidem kolem najevo náklonnost i vlastní sebejistotu.

     

    -mm-

    Zdroj: BrianTracy.com - blog předního světového odborníka na rozvoj lidského potenciálu a osobní efektivity
    Zobrazit přehled článků ze zdroje BrianTracy.com
    Štítky: Kariéra