How to prepare for a career interview with your supervisor

Jak se připravit na rozhovor s nadřízeným o kariéře

Especially in large companies, it is common for superiors to regularly talk with their subordinates about their career. If you don't have experience with this type of conversation or you would like to use it more efficiently, get inspired by the following tips on how to prepare. The areas to focus were summed up on careerealism.com. The crucial question is: What do you want to achieve in your career?

Personal values

Name the top five values leading your life. These values should match your career goals.

Motivational factors

When listing your motivators, be as specific as possible and, again, make sure that what motivates you fits your career goals.

Short-term career goal

Describe what you hope to achieve in the next 12 months. This may be developing your existing role, but also gaining another one.

Long-term career goal

Not everyone knows exactly what he/she wants to achieve in the long-term career. If you, however, know it, your boss should know it too. Only then he can help you follow the right direction.

Strengths and development opportunities

Decide what you are good at and what you would like to develop in further.

Plan for next year

Ask yourself the question what specifically you will do to develop your career in the next 12 months. Prepare a draft of your own plan.

-Kk-

    Jak se připravit na rozhovor s nadřízeným o kariéře

    Zvláště ve velkých firmách je běžné, že nadřízení pravidelně mluví se svými podřízenými o jejich kariéře. Pokud s tímto typem rozhovoru ještě nemáte zkušenost nebo byste jej chtěli využít efektivněji než dosud, inspirujte se následujícími tipy, jak se správně připravit. Oblasti, na které byste se měli zaměřit, shrnul server careerealism.com. Zásadní otázka zní: Čeho chcete ve své kariéře dosáhnout?

    Osobní hodnoty

    Pojmenujte si pět hlavních hodnot, jimiž se v životě řídíte. Těmto hodnotám by měly odpovídat vaše kariérní cíle.

    Motivační faktory

    Ve výčtu svých motivátorů buďte co nejspecifičtější a opět se ujistěte, že to, co vás motivuje, odpovídá vašim kariérním cílům.

    Krátkodobý kariérní cíl

    Popište, čeho byste chtěli dosáhnout v nejbližších 12 měsících. Může to být rozvoj stávající role, ale i postup do nějaké jiné.

    Dlouhodobý kariérní cíl

    Ne každý člověk ví, čeho přesně chce ve své dlouhodobé kariéře dosáhnout, pokud to však víte, měl by to vědět i váš nadřízený. Jen pak vám může pomoci jít správným směrem.

    Silné stránky a možnosti rozvoje

    Ujasněte si, v čem jste dobří a chtěli byste to dále rozvíjet.

    Plán na následující rok

    Odpovězte si na otázku, co konkrétně budete dělat v následujících 12 měsících pro rozvoj své kariéry. Připravte si návrh vlastního plánu.

    -kk-

    Zdroj: Careerealism.com - blog věnovaný rozvoji kariéry
    Zobrazit přehled článků ze zdroje Careerealism.com
    Štítky: Kariéra