Five traits you must show to be considered for a management role

5 vlastností, které musíte prokázat, abyste byli zvažováni na manažerskou roli

If you have ambitions to move up to a management position, you must first show the people around you (both managers and other colleagues) that you have what it takes to be a manager and the necessary skills to lead a team. If your long-term goal is to become a manager, you should demonstrate the following five traits on a daily basis so people around you notice you and you can be considered for a management role.

This list appeared on the website of the TED project.

Taking responsibility for your own projects

First of all, it is necessary you show an ability to work on your own and take full responsibility for projects and tasks you are in charge of. Show that if someone gives you a task to do, you will simply take care of it.

Ability to involve others in your projects

A good leader is able effectively to involve others when necessary. If you need help with a project, or one of your colleagues is an expert in the given field, you should be able to negotiate a form of cooperation and involve relevant people in your project in an efficient way.

Willingness to speak up and voice your opinion

A manager must have a certain self-confidence as well as their own opinion. Show you are not afraid to speak up and voice your opinions in a constructive manner if it helps the project at hand.

Ability to find compromises

Tolerance and the ability to find compromises are key traits of any manager. Show you are able to make compromises in debates, and find solutions to problems and negotiations that make everyone happy.

Ability to ask for help

This point goes back to the first one. Taking responsibility for your own projects does not necessarily mean you must do everything on your own. On the contrary: it means you are capable of asking for help. The ability (and willingness) to ask for help when you are overwhelmed is an extremely important trait of any manager.

 

-mm-

    5 vlastností, které musíte prokázat, abyste byli zvažováni na manažerskou roli

    Pokud máte ambici posunout se na manažerskou pozici, musíte nejdříve svému okolí (tedy vedení i ostatním kolegům) ukázat, že na to máte. A že máte potřebné vlastnosti k tomu, abyste mohli vést tým lidí. Jestliže je vašim dlouhodobým cílem stát se vedoucím pracovníkem, měli byste na denní bázi prokazovat následujících pět vlastností, aby si vaše okolí vašich manažerských dovedností všimlo a abyste na manažerskou pozici vůbec mohli být zvažováni.

    Tento seznam přinesl server projektu TED.

    Přijetí odpovědnosti za své projekty

    V prvé řadě je nutné, abyste ukázali, že dovedete pracovat samostatně a že přebíráte plnou odpovědnost za projekty a úkoly, které vám byly svěřeny. Ukažte, že když se vám něco zadá, o řešení se zkrátka postaráte.

    Schopnost zapojit ostatní lidi do svých projektů

    Dobrý lídr umí efektivně zapojit ostatní tam, kde je to potřeba. Jestliže potřebujete u projektu pomoct, nebo je třeba některý z vašich kolegů odborník na danou problematiku, měli byste být schopní se domluvit na spolupráci a efektivně relevantní lidi do vašeho projektu zapojit.

    Ochota se ozvat a vyjádřit svůj názor

    Manažer musí mít určité sebevědomí. A také vlastní názor. Ukažte, že se nebojíte ozvat, a konstruktivním způsobem vyjadřujte svůj názor, pokud to nějak danému projektu pomůže.

    Schopnost nacházet kompromisy

    Tolerance a schopnost najít kompromis jsou klíčovými vlastnostmi jakéhokoliv vedoucího. Ukažte, že jste v debatách schopni udělat určité kompromisy a že jste problémy a diskuze schopni řešit tak, aby byli všichni spokojení.

    Umět si říct o pomoc

    Tímto bodem se vracíme k tomu prvnímu. Přijetí odpovědnosti za své projekty totiž neznamená nutně dělat vše sám. Naopak. Znamená to, že se umíte ozvat, pokud potřebujete pomoct. Schopnost (a ochota) si říct o pomoc, když nestíháte, a delegovat část své agendy, je u manažerů extrémně důležitá.



    -mm-

    Zdroj: TED.com - nezisková organizace zaměřená na podporu „myšlenek hodných šíření“.
    Zobrazit přehled článků ze zdroje TED.com
    Štítky: Kariéra