A few simple things to show subordinates you truly value them

Pár jednoduchých věcí, kterými můžete dát podřízeným najevo, že si jich opravdu vážíte

Few things boost employee loyalty and satisfaction like the feeling their supervisor truly and genuinely appreciates them. Unfortunately, few managers are effective in expressing respect for subordinates and appreciation for their work. And yet, small but regular gestures are often all it takes. Here are a few simple things you can easily do to show your subordinates you really do appreciate them.

This text is based on an article on the Harvard Business Review website.

Meet regularly

Regular review meetings are the foundation of a friendly relationship between subordinate and supervisor. As a manager, you should have a vested interest in knowing what is going on in the lives and work of subordinates, so you should set up regular meetings with all of them.

Make time

When a subordinate comes to you wanting to discuss something, you should make this meeting a priority. This does not mean you have to address the matter immediately and promptly, but it does mean, for example, booking a meeting with the subordinate in the near future which you will not repeatedly postpone.

Appreciate sincere efforts 

Have you noticed a subordinate tried something new, stepping outside their comfort zone, going above and beyond their work duties, or making the effort to be innovative? Appreciate this explicitly.

Give honest, detailed and thoughtful feedback

The best way to express respect for a subordinate's work is making the effort to give them honest, thoughtful and genuinely constructive feedback. Unfortunately, many managers will give the feedback process short shrift with a vague, catch-all statement which does not really tell the employee very much.

Mention new opportunities within the company

Has an opportunity arisen for additional training? Has a project appeared within the company that fits the direction the subordinate wants to take? Is there any internal training happening that might be of interest to a subordinate? Then be sure to let the individual know. Be aware of subordinates' requirements and wishes, and try to link these to what the company offers.


-mm-

    Pár jednoduchých věcí, kterými můžete dát podřízeným najevo, že si jich opravdu vážíte

    Málokterá věc dovede povzbudit loajalitu a spokojenost pracovníků jako pocit, že si jich jejich nadřízený skutečně a upřímně váží. Bohužel, málokterý manažer dovede respekt k podřízeným a ocenění jejich práce efektivně vyjádřit. A přitom stačí jen malá, ale pravidelná gesta. Zde je několik jednoduchých věcí, kterými můžete snadno svým podřízeným dát najevo, že si jich skutečně vážíte.

    Tento text vychází ze článku na webu Harvard Business Review.

    Pravidelně se se svými podřízenými setkávejte

    Základem přátelského vztahu mezi podřízeným a nadřízeným jsou pravidelné bilanční schůzky. Jako manažer byste měli mít zájem na tom vědět, co se v životě a práci vašich podřízených odehrává, a proto byste se všemi z nich měli mít nastavená pravidelná setkání.

    Udělejte si na své podřízené čas

    Když za vámi podřízený přijde s tím, že s vámi něco chce řešit, měli byste si z tohoto setkání udělat prioritu. Neznamená to, že musíte danou věc řešit bezodkladně a ihned, ale znamená to třeba, že si s podřízeným zarezervujete v blízké době schůzku, kterou nebudete opakovaně posouvat.

    Když se podřízený upřímně snaží, oceňte to

    Všimli jste si, že váš podřízený se o něco pokusil? Že vyšel ze své komfortní zóny, překročil své pracovní povinnosti nebo si dal tu práci a přišel s nějakým originálním nápadem? Oceňte to, a to explicitně.

    Dávejte podřízeným detailní, upřímnou a promyšlenou zpětnou vazbu

    Svůj respekt k práci podřízeného vyjádříte nejlépe tak, že si dáte tu práci a poskytnete mu upřímnou, promyšlenou a skutečně konstruktivní zpětnou vazbu. Řada manažerů si totiž podávání zpětné vazby „odbyde“ nějakým univerzálním, vágním vyjádřením, které toho dotyčnému pracovníkovi vlastně moc neřekne.

    Zmiňujte se podřízeným o nových příležitostech v rámci firmy

    Přišla možnost dodatečného vzdělávání? Objevil se ve firmě nějaký projekt, který odpovídá směru, kterým se podřízený chce vydat? Probíhá nějaké interní školení, které by mohlo některého pracovníka zajímat? Pak dejte dotyčnému určitě vědět. Mějte v patrnosti, co jsou požadavky a přání vašich podřízených, a snažte se tato přání propojovat s tím, co nabízí vaše firma.



    -mm-

    Zdroj: Harvard Business Review - zpravodajský portál vydavatelství přední americké obchodní školy Harvard Business School
    Zobrazit přehled článků ze zdroje Harvard Business Review