Spát. Snad i snít?

Ilustrační snímek

Máte problémy se spaním? Článek upozorňuje na nejčastější mýty spojené se zdravým spánkem.

- Abyste dobře fungovali, potřebujte osm hodin spánku. Toto číslo se pouze obecně doporučuje. Každý má ale jiné potřeby a sám nejlépe ví, kolik hodin spánku potřebuje, aby v práci neusínal.

- Pokud si to můžete dovolit, více spánku je vždy zdravější. Některé studie prokázaly, že lidé, kteří spali více než osm hodin denně, umírají v mladším věku než ti, kteří spali jen šest hodin denně. Lidé, kteří spí déle, mohou trpět problémy, jako jsou poruchy dýchání ve spánku, deprese nebo neřízená cukrovka.

- Někdo funguje výborně, když spí jen čtyři hodiny. Příliš málo spánku vede k poškození zdraví i vašeho image. Můžete být neefektivní, nevýkonní, se špatným úsudkem a neschopní pozornosti, náchylní k problémům s imunitním systémem a trpět nadváhou. Spánek kratší než šest hodin denně způsobuje stejné problémy jako příliš dlouhý spánek – vyšší riziko problémů se srdcem a předčasné smrti.

- Když se v noci probouzíte, budete celý den unavení. Naopak jde o přirozený cyklus. Řada zvířat například takto spí a dokazují to i poznatky ze života našich předků, kteří v noci vstávali za účelem hovoru nebo sexu.

- Trpíte-li každou noc nespavostí, potřebujete léky. Léky na spaní jsou určeny jen k řešení krátkodobých problémů. Lidem s dlouhodobými spánkovými obtížemi lépe pomáhá behaviorální terapie a nácvik lepších návyků, jako je chodit spát denně ve stejnou dobu, nesledovat před spaním televizi, nepracovat s počítačem a vyvarovat se přísunu kofeinu.

- Nedostatek spánku můžete dohnat o víkendu. Snažíte-li se o víkendu dospat náročný pracovní týden, má to zcela opačný efekt. Více zatěžujete svůj kardiální rytmus a bude ještě obtížnější dosáhnout osvěžujícího spánku. Lidské tělo potřebuje stejný rytmus v týdnu i o víkendu.

-kk-

Zdroj: WebMD Health - přední americký portál věnovaný ochraně zdraví
Zobrazit přehled článků ze zdroje WebMD Health