Nebuďte příčinou neúspěchu vaší firmy

Ilustrační snímek

Vaše firma potřebuje, aby se leadership, který v ní je, změnil v nový. Tradiční zvyky a přístupy totiž postrádají nezbytnou odvahu. Dnes už úspěch nezajistíte autoritou a pevnou hierarchií. Nebojte se proto dát svým lidem více prostoru a podporovat intuici a nápady, které vzejdou ze spolupráce tehdy, když se inteligence vašich zaměstnanců dá dohromady.

Buďte lídr, který je zodpovědný a nebojí se transformace. Podívejte se na tyto 4 oblasti, které často ztěžují život všem kreativním lidem ve firmě, radí web management-issues.com.

1. Rozhodnutí ovlivňuje politika

Když se rozhoduje pouze s tím cílem, aby se zvýšily zisky akcionářům, začne firma dřív nebo později přicházet o peníze i o talentované lidi. Může se to stát především tehdy, kdy váš generální ředitel upřednostní vlastní prospěch před prospěchem firmy. Jeho nebo její mzda je totiž často navázána na to, kolik peněz vydělají právě akcionáři.

2. Autoritativní manažeři

Manažeři, kteří lidem říkají, co mají dělat, nejsou pro rozvoj talentovaných lidí nic dobrého. Dopřejte svým lidem trochu prostoru a udejte jim jen základní směr a jasné cíle. Poskytněte vizi, určitý smysl v tom, co dělají. Nedávejte jim podrobný seznam úkolů.

3. Svázaná kreativita

Když ve firmě převládá přesvědčení, že je třeba snižovat výdaje a vyhýbat se rizikům, pak nečekejte, že byste viděli nadšené, energické a kreativní zaměstnance, jak na základě přání zákazníků přicházejí s inovacemi. Vaše firma v takové náladě prostě nemůže být mrštná a schopná významně se měnit. Nesnažte se svazovat kreativitu, protože tak své procesy a to, jak to u vás funguje, k lepšímu nezměníte.

4. Otázky se musí měnit

Nebojte se zpochybňovat a znovu ověřovat své předpoklady. Není totiž nic horšího, než když nás naše minulá rozhodnutí a názory omezují v tom, jak se rozhodovat nyní. Nechte si spadnout klapky z očí a ověřte, zda to, co platilo kdysi, platí i dnes.

-jk-

Zdroj: Management Issues - britský portál s novinkami, analýzami a názory z oblasti managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Issues