Čína v roce 2018 (1/2): Elektromobily a větší otevřenost

V roce 2017 zřídila Čína Výbor pro finanční stabilitu a rozvoj. Ten letos nejspíš omezí čínské stínové bankovnictví a online mikropůjčky. V oblasti správy majetku oproti tomu zůstávají vysoké marže a rostoucí otevřenost finančního sektoru pro zahraniční hráče může přinést mnohem intenzivnější konkurenci.

Ilustrační snímek

Co přinese rok 2018 v dalších průmyslových odvětvích Číny? Podívejme se, co předpovídá web McKinsey.com.

Automobilový průmysl: Elektromobily budou hrát prim

V automobilovém průmyslu budou výrobci během dalších 5 let muset podstatně zvýšit prodeje elektrických vozidel. Regulace je donutí zaměřit se na vozidla využívající jiné zdroje než tradiční pohonné hmoty. Počet vozidel se spalovacím motorem by tak měl klesnout. Pokud výrobci tento cíl nesplní, budou si muset kupovat emisní povolenky.

Dalším cílem, který výrobcům vytyčila státní regulace, je zvýšení účinnosti spalování pohonných hmot. Čínská vláda chce do roku 2030 ovládnout trh s elektrickými vozidly. Už dnes je lídrem v oblasti nabídky i poptávky po těchto automobilech.

Do roku 2020 obdrží automobilový průmysl dotace ve výši 50 miliard amerických dolarů. Čínští výrobci baterií navíc nelení a najímají si talentované pracovníky  z Jižní Korei i USA. Velé toto odvětví roste velmi rychle.

Farmaceutický průmysl

Můžeme očekávat zvýšený počet léků, které budou uvedeny na trh, především ze strany nadnárodních společností. Pacienti už teď mají lepší přístup k lékům prostřednictvím online služeb a jsou zde další miliardy dolarů připravené k investicím do této oblasti. Čínské společnosti jsou aktivní nejen v biotechnologiích, ale také ve zdravotnických službách a medicínských startupech.

V oblasti technologií a financí rozjíždějí velcí čínští hráči projekty umělé inteligence a velkých dat. Spolupracují s místní správou i s nemocnicemi, a snaží se tak pomoci poskytnout pacientům ještě lepší péči. Nadnárodní společnosti v těchto odvětvích působí také. Je tedy nejspíš konec časům, kdy se léky prodávaly hlavně přes nátlak obchodních zástupců na lékaře.

-jk-

Zdroj: McKinsey & Company - přední mezinárodní společnost poskytující manažerské poradenství
Zobrazit přehled článků ze zdroje McKinsey & Company

Články v sérii

Aktuální

Čína v roce 2018 (1/2): Elektromobily a větší otevřenost

Aktuální

Čína v roce 2018 (2/2): Nové strategie