Když je společnost v potížích: Jak překonat těžkosti (2/2)

V předchozím článku jsme viděli, jaká včasná varování nám mohou ukázat, že se blíží problémy. Teď se podíváme, jak to vypadá, když je budeme ignorovat a  problémy nezačneme řešit včas.

Ilustrační snímek

Potíže narůstají

Dostaneme se do další fáze, kde už vyplouvají na povrch větší problémy než jen menší nebo dílčí nedokonalosti. Když začne být problémy s výnosy, ziskem nebo cash flow, podnik se dostal do něčeho, co už můžeme nazývat krizí. Management nyní musí jednat.

Existuje několik možností: je možné podnik restrukturalizovat, prodat nebo přeskupit odprodáním aspoň některých jeho částí. Musíte si však odpovědět na některé složité otázky.

Čas pro upřímné zhodnocení situace

  • Je nutný další kapitál / nový obchodní partner?
  • Odcházejí od firmy důležití zákazníci?
  • Je současný manažerský tým vůbec schopen zvládnout současnou situaci?

Musíte současně naplánovat, jak přežít v krátkodobém horizontu a jak věci zvrátit k lepšímu v horizontu středním. Zbavte se produktů a služeb které nepřinášejí peníze, snižte náklady na zaměstnance. Teprve potom můžete požádat externí stakeholdery o jejich podporu. Musíte si však znovu získat jejich důvěru, která může být problémy a klesajícími výnosy notně oslabena. Je zapotřebí s nimi důsledně komunikovat a ukázat, že jste přijali účinná nápravná opatření.

Krize likvidity

Pokud máte obavy, jak ufinancovat mzdy nebo začnete odkládat platby, dostal jste se do krize likvidity. Věřitelé se teď nejspíš snaží snížit svou expozici a můžete začít ztrácet své talentované zaměstnance.

V takové chvíli musíte dát dohromady finální strategii, jak firmu prodat nebo restrukturalizovat. Pro přežití je nyní rozhodující plánování hotovosti. Musíte jednat s externími stranami (se svými obchodními partnery, akcionáři apod.), i když tato jednání mohou být vyčerpávající.

Bankrot

Pokud vaše úsilí nebude úspěšné, nastává poslední fáze. Zajištění i nezajištění věřitelé pravděpodobně začnou brát mnoho věcí do svých rukou. Jedinými možnostmi už skutečně je jen urychlený prodej firmy nebo zdlouhavá reorganizace, uzavírá článek na webu cfo.com.

-jk-

Zdroj: CFO.com - americký server pro finanční manažery
Zobrazit přehled článků ze zdroje CFO.com

Články v sérii

Aktuální

Když je společnost v potížích: Jak překonat těžkosti (1/2)

Aktuální

Když je společnost v potížích: Jak překonat těžkosti (2/2)