Co si vzít na sebe při vaší příští prezentaci?

Nejste si jisti, co byste si měli obléknout na své příští řečnické vystoupení? Vždy, když se chystáte mluvit před lidmi, může právě oblečení být velmi důležitou součástí vaší prezentace.

Ilustrační snímek

Někdy je vhodné zvolit drahý outfit a pořídit si nové boty. U jiných událostí byste však s tím nejdražším oblečením pohořeli, protože se klidně může stát, že budete vypadat jako někdo, kdo je úplně mimo. Dokonce i v případě akce, kde je styl oblékání business casual, byste se nejspíš necítili dobře, kdybyste byli oblečeni o několik tříd formálněji, nemluvě o tom, jak by to vypadalo, kdybyste měli mluvit na ještě méně formálně laděné sešlosti.

Na druhou stranu, nedostatečně formální oblečení také není pro řečníka ve výsledku nic příjemného. Když přijdete v polo tričku, džínách a teniskách, může v takové chvíli vyvolat dojem, že tam nepatříte. A vy se opět budete cítit jako návštěvníci z jiné planety.

Pokud si nejste úplně jisti, o jaký typ události půjde, raději neváhejte a klidně se obraťte na organizátory nebo pravidelné účastníky v případě, že se událost koná pravidelně.

Jak se obléci na obchodní prezentace

Neexistuje žádné obecné pravidlo, jak se obléknout. Vždy záleží na kontextu. Mnoho přednášejících má prostě své prezentační oblečení, které vždy nosí, když mají někde promluvit. V takovém případě pak už obvykle neberou ohled na to, kde a před kým budou mluvit. Tento přístup velice usnadňuje rozhodování, je však zrádný.

Chcete-li se rozhodnout správně o tom, co si vezmete na sebe, měli byste začít následujícími otázkami:

  • Je publikum naladěno spíše na neformální vlnu, nebo naopak budete vystupovat v konzervativním, velmi formálním prostředí?
  • Jaká je kultura dané události nebo celé organizace – je spíše přátelská a přívětivá nebo přísná a striktní?
  • Jaká je vaše osobní značka coby řečníka a prezentujícího? Jaký vliv chcete na publikum mít?

Odpověď na to, co byste si měli obléct, vždy naleznete v rámci těchto otázek.

Jednoduše řečeno: Záleží na tom, kdo jste vy. Záleží na tom, o jakou jde událost. A záleží také na tom, kdo sedí v publiku.

V neposlední řadě: Formálnější neznamená vždy vhodnější a méně formální není vždy automaticky horší. Záleží na tom, jestli se v oblečení cítíte dobře a také na tom, zda na dané akci zvoleným oblečením nikoho nepohoršíte ani neurazíte, uzavírá článek na webu presentationmagazine.com.

-jk-

Zdroj: Presentation Magazine - portál věnovaný prezetacím a veřejnému vystupování
Zobrazit přehled článků ze zdroje Presentation Magazine