11 zajímavostí ze života Warrena Buffetta

Warren Buffett (86) je aktuálně druhý nejbohatší muž světa. V roce 2008 se, nicméně, dostal i na první příčku žebříčku světových miliardářů časopisu Forbes.

Je legendárním obchodníkem a investorem. Jelikož pochází z města Omaha v americkém státě Nebraska, bývá přezdíván jako Věštec nebo Zázrak z Omahy.

Své jmění převyšující 75 miliard dolarů získal především díky investicím realizovaným prostřednictvím holdingové společnosti Berkshire Hathaway, kterou převzal v roce 1965.

Navzdory svému bohatství je Warren Buffett znám tvrdou prací, neokázalým způsobem života a také filantropií.

Ilustrační snímek

85 % akcií Berkshire Hathaway věnoval na charitu, především prostřednictvím své nadace Buffett Foundation a Nadace Billa a Melindy Gatesových. V posledních deseti letech věnoval charitativním organizacím více než 25 miliard dolarů.

Na následující zajímavé a ne příliš známé detaily z Buffetova života upozornil server Entrerpreneur.com.

Jeden z nejúspěšnějších investorů všech dob

1. První akcie si koupil v 11 letech. Do 16 let vydělal přes 50 tisíc dolarů.

2. Nevzali jej na Harvard. Napsal proto dvěma svým investorským vzorům, kteří vyučovali na Columbia University, kam byl následně přijat. Do dopisu napsal: „Pánové, myslel jsem si, že už jste mrtví, ale zjistil jsem, že žijete a učíte na Columbia University. Rády bych se přidal.

3. V roce 2013 vydělával 37 milionů dolarů denně.

4. Více než 90 % svého majetku si vydělal po šedesátce.

5. Miluje Coca-Colu, bramborové lupínky a nanuky.

6. Od roku 1958 bydlí ve stejném domě, který koupil za 31 tisíc dolarů.

7. Od roku 2000 pořádá každoroční aukci prostřednictvím serveru eBay, jejíž výtěžek je věnován na charitu. Nejštědřejší dárce pak získá oběd s Warrenem Buffettem. Vydělal již takto více než 20 milionů dolarů. Lidé jsou za oběd s ním ochotni zaplatit i více než 3 miliony dolarů.

8. 80 % dne tráví čtením. Přečte i 500 stran denně.

9. Téměř vůbec nepoužívá e-mail. Nemá webové stránky ani profily na sociálních sítích. Výjimkou je Twitter, kde má profil s více 1,25 milionu fanoušků. Na tomto profilu je nicméně jen devět příspěvků, z nichž žádný nenapsal Buffett.

10. Používá starý mobilní telefon véčkové konstrukce značky Nokia. Údajně nic nevyhazuje, pokud to vlastní méně než dvacet let.

11. Od 18 let hraje na ukulele.

Podívejte se na 360stupňové video, které natočil Bill Gates u příležitosti 25 let svého přátelství s Warrenem Buffetem. V závěru si oba zazpívají za doprovodu ukulele. Bill Gates zveřejnil toto vide o na svém blogu v červenci 2016.

-kk-

Zdroj: Entrepreneur.com - portál předního amerického časopisu pro podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Entrepreneur.com