Přežije společnost Apple? (1/2)

Spekulace a pochybnosti ohledně společnosti Apple v současné době přibývají. V poslední době tato společnost snížila svou prognózu budoucích příjmů, což je něco, na co u společnosti Apple nejsme zvyklí. Zdá se, že klíčové faktory pro výši jejích příjmů – tedy fyzická zařízení a jejich prodeje – už prostě nemohou růst tak rychle. Co tedy bude ona další velká věc, se kterou Apple přijde?

Ilustrační snímek

Podle článku na webu obchodní školy INSEAD společnost Apple se zatím nevydala směrem ke zkáze, tak jako kdysi společnost Nokia se svým byznysem postaveným na mobilních telefonech.

Apple: Doba přechodu

Společnost Apple právě prochází jistým přechodem. Chce se posunout od prodeje hardwaru někam dál. Mezi nové zdroje příjmů by měly patřit činnosti související s ekosystémy (to je např. distribuce obsahu, platební systémy, cloudové služby, inteligentní domy atd.). Společnost chce také navazovat další a další partnerství – například jako partnerství se společností LEGO, které je zaměřeno na vzdělávání a zábavu za využití rozšířené reality.

S příjmy založenými na poskytování ekosystému to není snadné. Jejich podíl na ziskovosti společnosti je totiž ve srovnání s prostým posčítáním marží z prodeje fyzických produktů těžké změřit a odhadnout. Proto se budoucí potenciál v této oblasti nedá snadno spočítat a predikovat.

Apple je společnost, která se vždy snažila mocně inovovat. Vždy se pokoušela dostat dopředu a představit společnosti a spotřebitelům nějakou tu novou velkou, přelomovou věc – a vydělat na tom peníze. Může se také spolehnout na svůj silný brand a vynikající design i uživatelskou přívětivost. Další výhodou společnosti Apple je její velice efektivní globální systém distribuce. Fyzické produkty živily růst společnosti už celou řadu let.

Dnes však není jasné, co to bude příště. Chytré hodinky zatím moc neuspěly. Inteligentní domy a autonomní vozidla jsou jistě obrovské příležitosti, ale Amazon a Google a vlastně i Tesla a další automobilky mají lépe nakročeno k jejich náležitému využití.

-jk-

Zdroj: Management Issues - britský portál s novinkami, analýzami a názory z oblasti managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Issues

Články v sérii

Aktuální

Přežije společnost Apple? (1/2)

Aktuální

Přežije společnost Apple? (2/2)