Obchodníci potřebují vaši podporu

Práce obchodníka zahrnuje častá odmítání, selhání a frustrace. Manažeři obchodních týmů by proto měli věnovat velkou pozornost podpoře motivace a angažovanosti svých lidí. Měli by jim ukazovat, že bez neúspěchu by nebyl ani úspěch. Dobrý obchodník by měl očekávat úspěch ve všech svých aktivitách, zároveň však být připraven na nevyhnutelná selhání.

Několik praktických doporučení pro podporu motivace obchodníků přinesl server www.management-issues.com:

Dobrá práce“ nestačí

Podporu obchodníkům je třeba vyjadřovat co nejspecifičtěji. Chvalte je za konkrétní úspěchy a co nejčastěji to bude možné.

Nestavte kolegy proti sobě

Konkurence mezi jednotlivými obchodníky příliš nefunguje, dlouhodobě vede spíše ke konfliktům či pasivně-agresivnímu chování. Vsaďte proto raději na budování týmu, jehož jednotlivé členové si dokáži navzájem pomoci. Konkurence máte dost v jiných firmách.

Neptejte se „proč“

Spíše než tím, proč se co stalo, se zabývejte tím, co se dá změnit. „Co“ a „jak“ jsou mnohem lepší otázky než „proč“. Neptejte se, proč si někdo nekoupil váš produkt, ale co konkrétně mu v tom bránilo.

Nezapomínejte na humor

Prostředí obchodu, které je plné negativity a tlaku, vyžaduje, aby si obchodníci uchovali smysl pro humor. Vyvářejte proto atmosféru, v níž nebude chybět zábava a vaši lidé se do ní budou těšit.

-kk-

Zdroj: Management Issues - britský portál s novinkami, analýzami a názory z oblasti managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Issues