9 zajímavostí ze života Elona Muska

Pětačtyřicetiletý Elon Musk je úspěšný americký podnikatel a technologický inovátor. Bývá nazýván vizionářem, géniem, ale i podivínem.

Ilustrační snímek

Založil automobilovou společnost Tesla Motors, která vyrábí elektromobily a autonomní vozidla. Další jeho společností je SpaceX, jejímž cílem je vývoj raket, které výrazně sníží náklady na vesmírnou dopravu. Dlouhodobějším cílem je pak kolonizace Marsu.

Vede také společnost SolarCity, která je největším poskytovatelem solárních panelů pro domy ve Spojených státech. Jeho další podnikatelské aktivity zahrnují investice do projektů, které se věnují rozvoji umělé inteligence.

V aktuálním žebříčku Forbes Billionaires figuruje na 80. příčce s celkovým majetkem ve výši 13,9 miliardy amerických dolarů.

To všechno jsou obecně známé informace. Pojďme se však podívat na střípky z jeho života, které tak známé nejsou.

Server Entrerpreneur.com zjistil o Elonu Muskovi následující podrobnosti.

1. V Jihoafrické republice, kde se narodil, byl jako dítě tvrdě fyzicky i psychicky šikanován.

2. Ve věku 12 let naprogramoval počítačovou hru Blastar, jejímž cílem bylo zničit vesmírnou loď mimozemšťanů. Hru koupil jihoafrický IT časopis za 500 dolarů. V roce 2015 ji vývojáři společnosti Google převedli do jazyka HTML5.

3. Při studiu na Pennsylvánské univerzitě si vydělával výběrem vstupného na večírky v pronajatém domě. Pouze s jedním spolubydlícím si tak mohl dovolit bydlet v domě určeném pro celé bratrstvo s deseti pokoji.

4. V roce 1995 začal studovat fyziku na Stanfordově univerzitě. Odešel po dvou dnech, když si uvědomil, že větší budoucnost má internet, a začal podnikat v online světě. Založil společnost PayPal (původně X.com), která mu vydělala miliardy.

5. V období ekonomické krize, kdy se zároveň rozváděl s první manželkou, málem přišel na mizinu.

6. Jeho dnešní plány pro blízkou budoucnost zahrnují například vysokorychlostní způsob dopravy na velké vzdálenosti v kapslích umístěných v tubusech, tzv. hyperloop. Dále je to osídlení Marsu nebo umístění 4,5 tisíce satelitů na oběžnou dráhu Země s cílem pokrytí celého světa internetem.

7. Vlastní hned pět honosných sídel v luxusní čtvrti Bel Air v Los Angeles v celkové hodnotě 70 milionů dolarů. Všechna jsou vybavena nejmodernějšími technologiemi, ale zároveň velmi ekologická.

8. Má celkem pět synů – dvojčata Griffina a Xaviera (2004) a trojčata, která se jmenují Damian, Saxon a Kai (2006). První syn, který se jmenoval Nevada, zemřel v roce 2002 na syndrom náhlého úmrtí kojenců.

9. Byl vzorem pro postavu Tonyho Starka, kterou ztvárnil herec Robert Downey, Jr. v sérii filmů o Iron Manovi. Kromě toho, že se mihl ve filmu Iron Man 2, hrál sám sebe také v populárním seriálu Teorie velkého třesku.

-kk-

Zdroj: Entrepreneur.com - portál předního amerického časopisu pro podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Entrepreneur.com