10 zajímavostí ze života Billa Gatese

Jednašedesátiletý Bill (William Henry) Gates je nejbohatší člověk světa. Podle aktuálního žebříčku světových miliardářů časopisu Forbes činí jeho majetek 86 miliard dolarů.

Je nejen zakladatelem softwarové společnosti Microsoft, ale také filantropem, nadšeným čtenářem, bloggerem a dokonce rytířem.

Původně chtěl být právníkem jako jeho otec, studia práv na Harvardu však opustil a začal se naplno věnovat počítačům.

V roce 1987, kdy mu bylo 31 let, se stal nejmladším miliardářem své doby. Nejbohatším člověkem světa se poprvé stal v roce 1995 a od té doby byl jen několikrát sesazen z prvního místa.

Ilustrační snímek

Na následující zajímavé a ne příliš známé detaily z Gatesova života upozornil server Entrerpreneur.com.

Od počítačů k charitě

1. První počítačový program (hru) vyvinul ve 13 letech na soukromé škole Lakeside School v Seattlu. Zde se také seznámil s Paulem Allenem, se kterým později založil společnost Traf-O-Data a následně Microsoft. Společně pak upravili software, který rozmisťoval žáky do tříd tak, aby chodili do třídy jen se samými dívkami.

2. Dvakrát (v 19 a 21 letech) byl zatčen za překročení povolené rychlosti a řízení bez řidičského průkazu. Ikona uživatele v programu Microsoft Outlook 2010 je údajně siluetou z jeho policejní fotografie.

3. Jeho žena Melinda začala po univerzitě pracovat v Microsoftu. Bill se s ní seznámil na schůzi obchodního týmu. Vzali se na Havaji v roce 1994, kde Bill zarezervoval všech 250 pokojů hotelu a najal všechny místní helikoptéry, aby udržel novináře v dostatečném odstupu.

4. Původně si pamatoval poznávací značky aut všech svých zaměstnanců. Stačilo mu podívat se z okna, aby viděl, kdo kdy přichází a odchází. Jak však firma rostla, musel začít spoléhat na jiné měřicí nástroje.

5. V roce 2000 založili manželé Gatesovi Nadaci Billa a Melindy Gatesových, která se stala největší soukromou nadací na světe. Podpořili ji nejbohatší lidé světa z řad investorů, veřejně činných osob i celebrit.

6. V roce 2005 převzal Řád britského impéria a stal se rytířem s titulem Knight Commander of the Order of the British Empire (KBE). Převzal jej z rukou královny Alžběty II., která ocenila jeho charitativní práci a úspěchy v oblasti technologií.

7. Každý večer před spaním umývá nádobí a pak si hodinu čte. O své oblíbené knihy se rád dělí s veřejností, pravidelně zveřejňuje seznamy doporučené literatury z různých oborů.

8. Když nechce, aby jej lidé poznali, drží se osvědčené metody nošení čepice. Překvapuje jej, jak účinné to je. Možná jsou lidé ale jen slušní a chápou, že v dané chvíli nechce být středem pozornosti.

9. Všechny tři děti Billa a Melindy Gatesových dostanou od svých rodičů každý „pouze“ 10 milionů dolarů. Většina majetku připadne charitativním organizacím.

10. Bill Gates má svůj osobní blog Gates Notes. Příspěvky ze svého blogu zveřejňuje také na sítích Facebook (19 milionů sledujících), Twitter (34 milionu sledujících) LinkedIn (7 milionu sledujících) a YouTube (167 tisíc sledujících)

Podívejte se na video, v němž Gatesovi uvádějí nejnovější čísla v rámci své nadace a děkují Warrenu Buffettovi za dar ve výši 31 miliard dolarů.

-kk-

Zdroj: Entrepreneur.com - portál předního amerického časopisu pro podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Entrepreneur.com