Vyjednáváme nad talířem (2/2): Vede jídlo k lepším, nebo naopak horším výsledkům?

Když zkoumáme dopad, který společné stravování má na výsledek vyjednávání, zdá se, že sdílení jídla není vždy tou ideální volbou. Jedná se o jemnější, strategickou volbu, která závisí na konkrétních okolnostech. Nyní se budeme zabývat tím, co jsme už nakousli v závěru předchozího článku.

Ilustrační snímek

Ve skutečnosti nejde o lepší spolupráci

Výzkumní pracovníci na Cornellově univerzitě se zaměřili na hasiče, kteří při dlouhých směnách společně vaří a jedí. Společné vaření bylo skutečně spojeno s vyšším výkonem celé skupiny. Na rozdíl od toho pouze společné stravování naopak nemělo žádný dopad. Proto lepší výsledky vyjednávání při společném jídle pravděpodobně nejsou založeny na posílení spolupráce, tvrdí článek na webu obchodní školy INSEAD.

Existuje také ještě další studie výzkumníků z USA. Ti provedli experimenty, ve kterých zkoumali výsledky kooperativních vyjednávání a vyjednávání, kde jde více o kontradiktornost zájmů protistran. Testovali dopad sdílení jídla a také pouhé konzumace potravin, bez jakéhokoli jejich sdílení.

Kontradiktorní vyjednávání

Jednalo se o firemní fúze – v tomto případě došlo při sdílení jídla ke zlepšení výsledků vyjednávání. Pokud váš protějšek má reputaci někoho, kdo si tvrdě jde za svými zájmy, nebo pokud nastal konflikt nebo jste se při vyjednávání dostali do slepé uličky, může být dobrý nápad při vyjednávání podávat společné jídlo, u kterého se každý obslouží: například španělské tapas nebo asijské pokrmy podávané na sdílených talířích. Sdílení potravin v konkurenčním prostředí umožňuje stranám lépe se naladit na to, jak vytvořit hodnoty – a nejen si je nárokovat.

Kooperativní vyjednávání

Vyjednávači, kteří sdílely jídlo, došli k horším výsledkům v porovnání s kontradiktorními vyjednáváními i s kontrolními skupinami, které vyjednávaly bez sdílení jídla. Pokud se tedy vaše jednání již odehrává na bázi spolupráce a kooperace, sdílení potravin může snížit vaši ostražitost a bdělost, což může vést k dohodám dosahujícím nižší hodnoty. Pokud jste tedy už od začátku v kooperativním nastavení a chystáte se jíst, dejte raději přednost tomu, aby si každý objednal vlastní jídlo.

Chcete-li maximalizovat tvorbu hodnoty, musíte o sdílení jídla uvažovat a dobře zvážit svou situaci.

-jk-

Zdroj: INSEAD Knowledge - znalostní portál mezinárodní MBA školy INSEAD
Zobrazit přehled článků ze zdroje INSEAD Knowledge

Články v sérii

Aktuální

Vyjednáváme nad talířem (1/2): Jak ovlivňuje jídlo vyjednávání

Aktuální

Vyjednáváme nad talířem (2/2): Vede jídlo k lepším, nebo naopak horším výsledkům?