Umíte se chovat na poradě?

Porady nepatří k nejoblíbenějším pracovním činnostem. To však neznamená, že bychom se na nich měli chovat tak, že spolehlivě otrávíme všechny ostatní.

Pokud jste někdy zažili poradu, kde někdo svým chováním rušil a rozčiloval své kolegy, víte, o čem mluvíme. Je to neprofesionální, frustrující a neproduktivní. Vedle sabotování práce ostatních tím dotyčný poškozuje svou vlastní pověst.

Pojďte se spolu s námi podívat na nejčastější případy rušivého chování na poradách. Zjistěte, zda se tak nechová někdo z vašeho týmu nebo dokonce vy sami. Zakročte, dokud je čas.

Ilustrační snímek

Na následující nešvary, které by žádný manažer neměl při poradách tolerovat u svých podřízených ani sám u sebe, upozornil server Inc.com.

1. Jídlo

Nenoste si na porady jídlo. Pokud už si nějaké přinesete, mělo by to být něco, co při konzumaci nebude slyšet a nezpůsobí nepořádek.

2. Telefon

Během porady vyřizujte jen opravdu nezbytné telefonáty, nejlépe žádné. Neřešte také e-maily a nezapínejte sociální sítě. Strávit celou poradu sledováním telefonu je nezdvořilé.

3. Pozdní příchod

Kdo přichází pozdě, plýtvá časem všech ostatních. Jasně tím dává najevo, že si nedokáže zorganizovat čas. V některých firmách můžete být za pozdní příchody na porady propuštěni.

4. Vynechání přípravy

Jednou vám to možná projde. Pokud se však budete pokaždé tvářit, že jste připraveni, ale ničím do porady nepřispějete, brzy ztratíte důvěru.

5. Neustálý negativismus

Nesouhlasit je v pořádku. Neměli byste však pouze odmítat návrhy druhých, zatímco sami nic nepředložíte. Pokud máte vlastní návrhy, měli byste počítat s možností, že někdo jiný přijde s lepším řešením.

6. Přerušování

Někteří lidé nenechají druhé domluvit. Cítí potřebu říci nahlas všechno, co je napadne, ve chvíli, kdy je to napadne. To je velmi nepříjemný zlozvyk.

7. Nezájem

Řeč těla je velmi výmluvná. Člověk, který téměř leží na stole nebo se sesouvá na židli a nikomu nekouká do očí, působí, jako by chtěl usnout. Ostatním dává najevo jasný nezájem.

8. Mimo téma

Na poradě by se vždy mělo mluvit k věci. Nenechávejte mluvit nikoho, kdo se nedrží tématu a myslí si, že pokud bude dlouho mluvit, možná z něj vypadne něco smysluplného.

Jaké chování na poradách nejvíce vadí vám?

-kk-

Zdroj: Inc.com - portál amerického magazínu Inc. pro začínajcí podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Inc.com