Jak působit sebejistě, i když si příliš nevěříte

Ilustrační snímek

Mluvit s nebo před ostatními lidmi je pro mnoho z nás obtížné. Dostatečně si nevěříme, což se odráží i na našem projevu a následné důvěře druhých. Není však třeba věšet hlavu. Existují určité triky, jak v komunikaci s ostatními působit jako sebevědomý řečník, i když si ve skutečnosti úplně nevěříte. Nejde o nic složitého, chce to jenom cvik. Následující praktické tipy přinesl server Inc.com.

Zvolněte tempo řeči

Když jsme nervózní, máme tendenci mluvit rychleji. Příliš rychlé tempo řeči však signalizuje nedostatek autority a důvěry. Častěji také dochází k přeřeknutím. Navíc se sami připravujeme o možnost chvíli přemýšlet nad vlastními slovy a ani publikum nestačí vše vnímat. Zkuste se proto vědomě zaměřit na to, abyste mluvili pomaleji. Učte se také vědomě používat pauzy. Tím, že do hovoru vložíte pauzu, zdůrazníte to, co jste říkali naposledy.

Zvolte hlubší tón hlasu

Většina úspěšných řečníků, například v politice, mluví silným hlubším hlasem. Lidé totiž považují řečníky s hlubším hlasem za přirozenější autority s více jim věří. Není třeba nepřirozeně měnit hlas, zkuste však mluvit o trochu hlouběji. Mějte na paměti, že nervozita nejen zrychluje tempo naší řeči, ale i výšku tónu hlasu.

Pozor na poznámky směrem k publiku

Pokud máte čas připravit si prezentaci nebo řeč, s níž vystoupíte před publikem, mohou být poznámky určené publiku velmi účinné. Jsou to ty okamžiky, kdy na chvíli přerušíte řeč, abyste upozornili na něco, co více či méně souvisí s tím, o čem mluvíte. Často začínají: „Mimochodem...“. Jejich smyslem je odlehčit situaci nebo zdůraznit závažnost určitého tématu, jemuž se momentálně nemůžete více věnovat. V osobních rozhovorech však mohou být ošidné, například při pracovním pohovoru. Důležité je, aby byly relevantní.

Zapracujte na řeči těla

Ať už stojíte nebo sedíte, držte tělo zpříma. Zvedněte hlavu a zatáhněte ramena. Pomůže vám to cítit větší sebedůvěru a také lidé kolem vás ji ucítí lépe, než když se budete hrbit. Navíc se vám bude lépe dýchat. Jistě najdete spoustu příležitostí, kdy si to vyzkoušet v praxi. Spolu s postojem trénujte i gesta, ale nepřehánějte to s nimi. Používejte je pro zdůraznění nejdůležitějších sdělení. Nikdy nestůjte s rukama skříženýma před tělem, to značí uzavřenost a odstup.

Zlepšujte se

Pracovní i osobní život nabízí mnoho možností, jak se trénovat v komunikaci. Využívejte každodenní příležitosti k opakování výše uvedených doporučení. Zlepšit se můžete jen tak, že na sobě budete pracovat.

-kk-

Zdroj: Inc.com - portál amerického magazínu Inc. pro začínajcí podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Inc.com