Diverzita se šíří, ale výšin nedosahuje

Diverzita je pojem, který v personalistice znamená rovnoprávné přijímání a povyšování žen, příslušníků menšin, postižených či homosexuálních zaměstnanců. Otázkou zůstává, zda je skutečnou praxí, nebo jen módním slovem. Konzultantka Susan R. Holland hovoří o tom, že diverzita se vyvíjí. V současné době podle ní znamená způsob, jak odpovídat na obchodní potřeby.

V USA se diverzitě poměrně daří na nižších firemních úrovních, nejvyšší úroveň však zůstává doménou bílých mužů. Je tomu tak navzdory všem studiím, které po léta dokazují, že různorodé týmy rychleji řeší problémy a dokáží i lépe plnit potřeby zákazníků. Zaměstnavatelé mají stále spoustu výmluv. Jednou z nejčastějších je tvrzení, že příslušníci menšin nejsou ve firmě dostatečně dlouho. Zároveň se obávají, že menšiny znamenají problémy, zejména soudní spory.

Skutečná diverzita v praxi má několik předpokladů. Měla by vycházet z databáze potenciálních zaměstnanců nejrůznějších profilů. Důležité jsou také mentorovací programy pro vyšší manažery, aby se naučili rozvíjet mladý talent a proaktivní programy pro zachování rovnováhy mezi pracovním a osobním životem zaměstnanců.

-kk-

Zdroj: Chicago Tribune - webové stránky amerického deníku
Zobrazit přehled článků ze zdroje Chicago Tribune