Etická pravidla používání mobilních zařízení (nejen o Vánocích)

Stále hektičtější pracovní i osobní život nás tlačí k tomu, abychom byli neustále na příjmu prostřednictvím mobilních zařízení. Nevyhneme se tomu ani při jídle, o dovolených nebo o svátcích. Přesto je však třeba dodržovat určitá pravidla slušného chování.

Harris Interactive se nedávno dotázala více než 2,5 tisíce Američanů, co je pro ně v souvislosti s používáním mobilních zařízení přijatelné a co naopak nikoli. Výzkum, který se zaměřil na nadcházející svátky, odhalil následující pravidla.

- Musíte-li posílat zprávy, jděte na toaletu. Pokud budete na vánoční oslavě nuceni s někým komunikovat pomocí textových zpráv, vyřiďte tuto komunikaci na toaletě. Raději však na svém zařízení vypněte zvuk.

- Nepoužívejte mobily při náboženských příležitostech. Pro řadu lidí jsou Vánoce obdobím čerpání spirituálního náboje na setkáních s náboženským zaměřením. Tyto akce nejsou místem pro mobilní komunikaci.

- Tři na schůzce jsou moc. Vánoční období je také časem romantických večeří a prvních schůzek. Používání mobilních zařízení na těchto setkáních je však pro většinu lidí nežádoucím rušením. Dáváte tím druhé straně najevo, že vás dostatečně nezajímá.

- Vánoční večírky jsou příležitostí k setkávání tváří v tvář, nikoli virtuálně. Většinu respondentů by spolehlivě odradili účastníci večírku, kteří by místo zábavy s ostatními kontrolovali e-maily, rozesílali textové zprávy nebo telefonovali. Stejně by působili i ti, kteří by se snažili u stolu připojit na internet a komunikovat online se zcela jinými lidmi, než jsou ti v jejich bezprostředním okolí.

- Vypněte telefon dříve, než vás může vyrušit. Výrazně nevhodné je používat mobilní zařízení v intimních chvílích. Odskočíte-li si zatelefonovat nebo poslat zprávu, zcela zničíte atmosféru.

-kk-

Zdroj: CIO.com - Internetové stránky časopisu CIO pro vedoucí pracovníky v oboru informačních technologií
Zobrazit přehled článků ze zdroje CIO.com